Naslovna Vremeplov NA DANAŠNJI DAN 17. APRILA 1941. OKONČAN "APRILSKI RAT"

NA DANAŠNJI DAN 17. APRILA 1941. OKONČAN “APRILSKI RAT”

Author

Date

Category

 

Ovim činom je faktički okončan jedanaestodnevni “aprilski rat”, koji je počeo 6. aprila,  a pobjednik je  nametanuvši  “bezuslovne, potpune i neograničene” uslove kapitulacije, vojsci Kraljevine Jugoslavije, veliki broj njenih pripadnika  odvedeo u zarobljeništvo.

 

 

Teritorija Jugoslavije je podeljena između Nemačke, Italije, Mađarske i Bugarske, a u njenim centralnim i zapadnim oblastima stvorena je Nezavisna država Hrvataska.

Jugoslovenska ratna flota pripala je Italiji, izuzev jedne podmornice, dve motorne torpiljerke, koje su umakle, i razarača “Zagreb”, koji su uspeli da potope poručnici bojnog broda – Milan Spasić i Sergej Mašera.

Pukovnik jugoslovenske kraljevske vojske Dragoljub Mihailović ( tada na položaju načelnika operativnog odelenja  Druge armije), nije priznao čin kapitulacije i sa terena Doboja, gde se zatekao,  sa grupom oficira, podoficira i vojnika  krenuo ka Srbiji, ka padinama Suvobora, gde je pretpostavljao da postoje dobri uslovi za okupljanje ljudstva i organizovanje otpora protiv okupatora…

(Visited 6 times, 1 visits today)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ostali tekstovi

Komentari

(Visited 1 times, 1 visits today)