NA DANAŠNJI DAN 17. APRILA 1941. OKONČAN “APRILSKI RAT”

0

 

Ovim činom je faktički okončan jedanaestodnevni “aprilski rat”, koji je počeo 6. aprila,  a pobjednik je  nametanuvši  “bezuslovne, potpune i neograničene” uslove kapitulacije, vojsci Kraljevine Jugoslavije, veliki broj njenih pripadnika  odvedeo u zarobljeništvo.

 

 

Teritorija Jugoslavije je podeljena između Nemačke, Italije, Mađarske i Bugarske, a u njenim centralnim i zapadnim oblastima stvorena je Nezavisna država Hrvataska.

Jugoslovenska ratna flota pripala je Italiji, izuzev jedne podmornice, dve motorne torpiljerke, koje su umakle, i razarača “Zagreb”, koji su uspeli da potope poručnici bojnog broda – Milan Spasić i Sergej Mašera.

Pukovnik jugoslovenske kraljevske vojske Dragoljub Mihailović ( tada na položaju načelnika operativnog odelenja  Druge armije), nije priznao čin kapitulacije i sa terena Doboja, gde se zatekao,  sa grupom oficira, podoficira i vojnika  krenuo ka Srbiji, ka padinama Suvobora, gde je pretpostavljao da postoje dobri uslovi za okupljanje ljudstva i organizovanje otpora protiv okupatora…