Kapitulacija Nemačke

0
Allemagne, Berlin. 2 mai 1945. Le drapeau rouge flotte sur les toîts du Reichstag

Fotografija (sa naslovne strane) je svojevrsna repriza prvog postavljanja zastave na Rajstag. Prvobitno postavljanje zastave i vojnika koji je to fotografisao nije zabilježeno. Originalna zastava je postavljena 30. aprila kada je dvadesettrogodišnji vojnik Mikail Minin prvobitno postavio zastavu.

Tokom noći i dalje su se vodila žestoke borbe u Berlinu, u toku kojih su Njemci uspjeli da skinu zastavu koju je Minin postavio. Fotografija koju svi znamo nastala je 2. maja 1945. godine kada se Jevgenij Kaldeji popeo na zgradu razrušenog Rajstaga i fotografisao kako dva sovjetska vojnika – Gruzijac Meliton Kantaria i Rus Mikail Jegorov postavljaju zastavu Sovjetskog saveza.

Ova fotografija postala je jedna od najpoznatijih ratnih fotografija dvadesetog vijeka i Drugog svjetskog rata.

Inače, bitka za Berlin počela je 16. aprila, a u napadu su učestvovale jedinice Prvog bjeloruskog fronta maršala Georgija Žukova i Prvog ukrajinskog fronta maršala Ivana Konjeva.

Sovjetske trupe su najveći prodor zabilježile 30. aprila, kada su se probile u centar Berlina, a istog dana Adolf Hitler je izvršio samoubistvo.

General Vajdling, komandant odbrane Berlina, predao je grad Sovjetima 2. maja.

Na samom početku, 9. maja 1945, u 00.16 časova, tek što je otkucala ponoć, u Berlinu je potpisan akt o bezuslovnoj i konačnoj kapitulaciji njemačkih oružanih snaga.

U ime poražene nacističke Njemačke, ovaj akt je potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel, dok su u ime saveznika, kapitulaciju njemačkih snaga ratifikovali sovjetski maršal Georgij Žukov i britanski general Artur Teder, a tokom dana su vijest o kapitulaciji objavili zapadni saveznici.

Deveti maj od tada se u Evropi i svijetu slavi kao Dan pobjede nad fašizmom.