Srpko Medenica (1924 – 1951) ubijen prije 66 godina u akciji pripadnika UDB

0

 

120659353

Likvidaciji Medenicine grupe prethodili su povremeni višemjesečni kontakti  Milana Dragutinovića, oficira UDBE, poznatijeg kao „Doktor“sa grupom poručnika Medenice, koja se uglavnom  kretala prostorom duž desne obale Lima. Poručniku Dragutinoviću, poznatom po surovim posleratnim likvidacijama, koje su ovjerene krvavim pečatom ove zloglasne Titove službe, pošlo je za rukom da i te večeri u kući Bjelovića u selu Lunići bude brži od svojih žrtava.

“Kad sam lovio Srpka Medenicu, pucao sam u mraku i ubio Ivana Šljukića, a teško ranio Dušana Rađen(a)(ovića),” reči su njihovog likvidatora, rečene mnogo godina kasnije.*

U  akciji koju je brižljivo pripremana i izvedena čiji je, kako smo već rekli neposredni izvršilac poručnik Dragutinović i još jedan ili dva pripadnika službe*, neposredno je učestvovalo i stotinak pripadnika milicije, koji su kontrolisali uži i siri rejon mjesta događaja. O samoj akciji malo se zna i uglavnom je poznata iz memoarske literature. Sam događaj, glavni akter Milan Dragutinović opisao je u knjizi pod naslovom „Oči u oči sa odmetnicima“. koja je objavljena prije 40 godina –  1977.

 

lunici

Kuća Bjelovića u selu Lunići u kojoj su pripadnici UDB likvidirali grupu Srpka Medenice danas ne postoji.

 

 

 

 

 

 

Zanimljivo:

Prema kazivanju gazde Pavla Mikovića*, kafedžije iz Rudog, kome je majka Srpka Medenice Kosa bila tetka, Milan Dragutinović – zvani “Doktor” ubica Srpka Medenice postao je kasnije “pravi doktor i to hirurg.”

“Kada se tetka Kosa preselila u Inđiju, jer više nije mogla izdržati maltretiranja udbaša, pritiske lokalnih vlastodržaca provokacije i omalovažavanja komšija i sugrađana, nastavila je svoj skromni život u ovom mjestu  noseći neprebolnu ranu za sinom Srpkom do kraja života. Desilo se da se u poodmaklim godinama razbolila i da je bio nužan manji hiruški zahvat, zbog čega je upućena u Novi Sad. Operaciju je uspješno izvršio hirurg Milan Dragutinović, koji se poslije u bolesničkoj sobi  i predstavio tetki, rekavši da je on ubica njenog sina. Da li ga je grizla savjest, ne znam. Ne vjerujem… On nije bio taj tip ljudi… Mada mi ni danas nije jasno zašto joj je to rekao? On je znao ko je ona, a Kosa, moja tetka, nije znala ko je on. Znam samo da ga je pljunula, rekavši  da je bolje da je umrla… Ne, nije mu oprostila ranu neprebolnu.”

 

__________________________________________________________________________

* Marko Lopušina, Istureni vojnici službe (feljton), Novosti, 11.12. 2012.

* Na poslovima likvidacije odmetnika, Doktor je direktno sarađivao sa oficirom državne bezbednosti  Panetom Đukićem, kao i sa Miroslavom Sandićem, Živkom Trninićem Žućom, Ivom Šarovićem i Dragoljubom Maleševim.

*Zabilježeno 1995.