Pravi Kalabić u Moljevićevim memoarima „ Ravna gora u svetlu i magli“ (2)

0

Tako je  povod za pisanje, najava objavljivanja „Moljevićevih memoara“ , iskorišten da se po ko zna koji put, na ovom portalu ocenjuje kredibilitet Instituta za savremenu istoriju,  naučno istraživački  rad dr Koste Nikolića i dr Bojana Dimitrijevića ili da se  komentariše  knjiga  Predraga Ostojića „Zarobljavanje generala Mihailovića“.

Od pomenutih istoričara sa Instituta za savremenu istoriju, nismo dobili komentare, osim što nam je rečeno da je o slučaju uloge majora Kalabića sve poznato i rečeno i da će o knjizi „Ravna Gora u svetlu i magli“ biti reči kada ona bude objavljena.

Istoričar Predrag Ostojić,  je  samo  kratko prokomentarisao,  da je svega dva puta reagovao na takve neargumentovane i paušalne ocene:

„Jednom u  čikaškoj „Slobodi“ ( časopis SNO) i drugi put  u vezi  vašeg teksta,  „Miloslav Samardžić, Pravi i lažni Kalabić –  sa nalazom sudskog veštaka“ – Svašta? i još ponešta?

(prim. red. objavljen 25. 10. 2012. http://savremenaistorija.com/?paged=13 ).

-Znate, svako ima pravo da živi u svijetu svojih ubjeđenja, pa tako i oni koji su ubjedjeni da su komunisti naivno poslali u akciju nekakvog malog „Kalabića“… Pa su ga mjerili, pa je ispalo da je nekoliko  komunista niže od tog „malog“, sve pigmeji…

-Komentari  moje knjige se pišu  i  to je normalno, mada su oni uglavnom, kontraproduktivni , a od takvih komentara čak je nastala  i knjiga.

-Ja ne stignem da sve  registrujem ili pročitam, ali sam u jednom takvom komentaru – knjizi, svojevremeno, čitao da je moj drug Gorda Miković iz Rudog, iskorišten kao jedan jedan od  svjedoka  događaja. Što je apsolutno  nemoguće.

-Sin Pavla Mikovića ruđanskog kafedžije Gorda Miković rodjen je 14.maja 1956. Predstavljen je kao Goran Miković iz Štrbaca, koji je probudjen jedne martovske noći 1946. jaucima svog oca i sveštenika Dobra Popovića, koji su mučeni od strane OZN-e. Je li to moguće?

-Pa ,zar je potrebno da komentarišem poznavanje geografije i kartografije, kada se u tim komentarima pominje desant (koga niti je ko vidio niti čuo, a silnu pucnjavu i mrtve bi bar neko pamtio) negdje južno od sela Oskoruše u rejonu Rudog? (Rudo je zapadno od Oskoruše,  a  Mioče na jugu…“).

-Pa,  kako  je  Ozna  pravila nekakvu predstavu po selima, (najvjerovatnije sa onim malim Kalabićem) pa ispade na kraju i da je prenijela i mrtvu generalovu pratnju u Undrulju i izvela lažno zarobljavanje pred mještanima više sela?

-Zato ne bi više o tome, jer i ta nova pisanja, koja pominjete, su “stara” i vjerujte nisu predmet mog interesovanja.“

Komentar redakcije – Kako smo i očekivali sledi nova knjiga  o sletanju  „RAF Percival Proctor I – aviona,  koji su komunisti dobili od Britanije 1945. godine –  u toj oblasti. Аli to, је tema neke buduće knjige.” (“Pogledi” 28-12-2013).

Na kraju samo da vas podsetimo, da je tema na portalu “Pogleda” bila najava objavljivanja “Moljevićevih memoara”

 

www. savremenaistorija.com