PODSEĆANJA – DA SE NE ZABORAVE – MILAN TEPIĆ, major:

2

Vojsko,

Slušajte me dobro! Ne znam koliko ćemo moći još ovako da izdržimo, ustaše će tek žestoko navaliti i nastojati da nas zaskoče. Zato su pažljivi sa vatrom i izbegavaju da udaraju po skladištu, jer ovo što mi imamo ovdje za njih je više nego dragocjeno. Isključivo je moja briga da oni to ne dobiju u ruke, jer možete zamisliti kakva bi to tragedija bila za naš narod. Ovo je moja davna odluka i molim da se ne komentariše.

Kad dođe trenutak da se više ne može izdržati i kad dođe muka do oka, tražiću da se udaljite na pristojnu udaljenost od glavnog objekta. Dakle, ne zamjerite mi ako sam negdje prema nekom od vas pogriješio, ali hoću dvije stvari da uradim uz vašu pomoć: da ustašama ne dam Bedenik i da vi ostanete živi. Neka neko od vas sačuva ovaj moj ratni dnevnik. Voljno i zbogom, junaci moji!
Major Tepić je potom naredio vojnicima da se povuku i sklone se na sigurnu udaljenost. Kada su vojnici Zengi ušli u skladište, aktivirao je eksploziv i digao u vazduh ogromnu količinu uskladištene municije. Milan Tepić, moderni Stevan Sinđelić, ispunio je svoju reč. „Jednom ljudi daju reč, ona ostaje ili se pogazi. Ja sam dao riječ da ću da branim ovu zemlju ako joj bude teško.”

 

http://akademskikrug.rs/u-ime-casti-govor-majora-milana-tepica/

2 KOMENTARA

  1. Slava heroju Mulanu! Savremenik sam dogadjaja. Secam se kako je to odjeknulo. Bio sam na zapadnom ratistu i znam da je njegov junacki primer bio moralni podstrek vojnicima i staresinama. Sa Milanom je ostao jedan vojnik koji nije hteo da se odvoji od Milana. Ne secam se njegovog imena. Znam da je bio Srbin. Slava i tom vojniku junaku! Mislim da je odlikovan medaljom za hrabrost. Slava im i vecna hvala.