17. јул 2023 – Помен и парастос генералу Михаиловићу у Добрунској Ријеци

0

У присуству већег броја припадника равногорског покрета генерала Михаиловића, њихових потомака и поштовалаца 17. јула 2023. године у Добрунској Ријеци код Вишеграда обиљежено је 77 година од убиства армијског генерала Драгољуба Драже Михаиловића, министра војног у влади Краљевине Југославије и команданта ЈВуО, који је послије монтираног судског процеса од стране нове комунистичке влсти стријељан на до данас непознатој локацији. Истог дана на локацији Добрунске Ријеке у рејону мјеста на којем је и заробљен генерал Михаиловић 13. марта 1946. године, када су страдали његови пратиоци мајор Драгиша Васиљевић, ратни командант вишеградске бригаде ЈВуО и припадници његове личне пратње поручник Никола Нико Мајсторовић и капетан Благоје Ковач, чија гробница се налази на овом мјесту. У поменуту гробницу пренешени су посмртни остаци генераловог старијег сина Војислава Михаиловића, припадника пратећег батаљона Врховне команде ЈВуО, који је погинуо 22. маја 1945. године у мјесту Булози на простору између Горажда и Праче (БиХ).

Уз саслужење свештеника СПЦ и братства манастира Св. Николаја у Добрунској Ријеци одржан је помен парастос и освјештан споменик Војиславу Михаиловићу. Тај одржан је и помен генералу Михаиловићу у храмовима и црквама СПЦ у региону и дијаспори.

Послије парастоса и помена генералу Михаиловићу и свјештања споменика присутнима се на молитвеном ручку обратио историчар Предраг Остојић пригодном бесједом. Он је присутне на почетку своје бесједе поздравио и у име породице Мајсторовић. Истакао је и да је на простору шире околине Добрунске ријеке послије страдања генерала Михаиловића од стране послијератне власти убијено и расељено више од стотину мјештана тог краја.