На данашњи дан прије 77 година заробљен је армијски генерал Драгољуб Дража Михаиловић – командант ЈВуО

0
Фотографија споменика направљеног на мјесту догађаја у мјесту Ундруља - Добрунска Ријека код Вишеграда.
Фотографија споменика направљеног на мјесту догађаја у мјесту Ундруља - Добрунска Ријека код Вишеграда.

На данашњи дан 13. марта 1946. године, прије 77. годину заробљен је армијски генерал Драгољуб Дража Михаиловић (1893-1946), начелник штаба Врховне команде и министар војни Владе Краљевине Југославије од јануара 1942. до друге половине маја 1944.

Операцијом заробљавања са највишег врха, тадашњег комунистичког режима, руководио је лично, у одсуству Јосипа Броза, Александар Ранковић, савезни министар унутрашњих послова ФНРЈ. Операција заробљавања изведена је у периоду од 6-13. марта 1946. године. Приликом заробљавања или, боље речено, киднаповања генерала Михаиловића у праскозорје 13. марта, убијени су његови лични пратиоци Никола Мајсторовић и Благоје Ковач, као и командант Вишеградске бригаде ЈВуО мајор Драгиша Васиљевић. Са мјеста догађаја то јутро успио је побјећи припадник ЈВуО, Лазар Гајић, брат од стрица Будимира Гајића, човјека који је лично генералу Михаиловићу изразио сумњу у “групу четника” која се несметано тих дана кретала тереном и која је непуна два мјесеца, “уз помоћ Николе Калабића” покушавала успоставити везу са командантом ЈВуО”. “Групу за хватање Михаиловића” предводили су високи официри Озне – потпуковник Светолик Лазаревић и мајор Драгољуб Васовић, уз логистичку подршку пуковника Јова Капичића, који је под шифром “Марјан” из рејона Вишеграда, заједно са мајором Владаном Бојанићем и одабраном групом, вршио координацију акције са савезним министром Александром Ранковићем у Београду. По окончању акције и одвођења Михаиловића према Београду, то јутро, вршећи претрес терена, на лицу мјеста, припадници милиције су однијели касу Врховне команде у којој је било 45 златника и зобницу са двије кожне торбе са документима и личним стварима генерала Михаиловића, које су лежале поред тијела Николе Мајсторовића.

Сваке године на данашњи дан бројни поштоваоци обиљежавају овај дан историјским часом, парастосом и поменом у присуству свештенства и монаштва СПЦ.