ISTORIJA PISANA STIHOVIMA – Milan Nikčević „Poslije devedesetih“ SPKD „Prosvjeta“ Gacko, 2019

0

Sala parohijskog doma u Gacku, gdje je u subotu 8 .februara održana   promocija, knjige Milana Nikčevića “Poslije devedesetih” bila je tijesna da primi sve one koji su imali želju da prisustvuju času istorije pisane stihovima autora “Neizgorjele luče namučene”.
Pored autora o knjizi  je govorio istoričar i književnik, profesor Predrag V. Ostojić, koji je svojim nadahnutim govorom približio Nikčevićevu poeziju čitaocima i prisutnim u sali.
Program je vodila  Jelena Miletić, koja je  čitanjem stihova iz knjige dodatno uljepšala atmosferu u sali.

„Stihovi u zbirci poezije “Posle devedestih“ samo su nastavak hoda golgotom kojim on i njegov narod idu kroz sve ove vijekove. Dječak vječiti i u ovoj zbirci pjeva o udesu srpskom sa kojim živi od prije rođenja. On dobro poznaje istoriju svog naroda što svakim stihom potvrđuje i kada opisuje događaje iz prošlosti i kada priziva slavne pretke i kada uzdiše nad stradanijama svojih sunarodnika, bilo da su to ličnosti opjevane i opojane ili su one bile dio kolektivnih bezgrobnih i neopojanih kolona, rekao je na promocijin jedan od recezenata profesor Predrag Ostojić.

Dr Budimir Aleksić zbog aktuelnih dešavanja u Crnoj Gori bio je spriječen da prisustvuje promociji, a u recenziji knjige je istakao da u sedamdeset i jednom kratkom lirsko-reflektivnom, mjestimično čak i filosofski produbljenom zapisu, oplemenjenom toplinom, humanim iskazom, lakim stilom, čitaocu su predočeni medaljoni koji obuhvataju glavne momente naše tragične sudbine u 20. vijeku.Pjesnikov motiv prema narodnoj istoriji, kaže Aleksić, orginalan je i plodotvoran.

U recenziji dr Milana Micića stoji da iz Milana Nikčevića na bjelilo hartije izlazi pjesnik i istoričar i njegov poetski izraz je jedna snažna energija, jedan vulkan prethodno sabijenih osjećanja i saznanja, koji jesu njegov lični doživljaj bliske nacionalne prošlosti i sadašnjosti, ali su i dio kolektivnog iskustva i istorijskog i porodičnog saznanja o prohujalom 20. vijeku.Micić naglašava da ova poezija ima lični krik, kolektivnu slutnju i strahove, posjeduje pjesničke i ljudske gorčine i često ogoljene i jasne poruke.

„Prvom zbirkom obračunao sam se , ili bar pokušao da se obračunam sa drugim svjetskim ratom, a ovom drugom, sa onim nastalim kao njegova posledica.Ono što sam napisao jeste angažovana poezija, sa mojom intimnom nadom da će biti prihvatljiva onim koji dolaze.Moguće je da sam bio oštar i destruktivan, ali negdje u dubini duše osjećam da ništa ovo nije trebalo da bude.A u onom što je bilo, a nije moralo da bude tako izvući ću ono što je najbolje, a to je Republika Srpska, naša vjerovatno jedina opipljiva pobjeda u porazima“, istakao je autor Milan Nikčević.

Knjiga „Posle devedesetih“ je drugo pjesničko izdanje Milana Nikčevića, a izdavač je SPKD “Prosvjeta“. Poslije promocije u Gacku uslijediće i promocije u Trebinju, Beogradu i Novom Sadu.

preuzeti delovi: https://www.herceg.tv/kultura/24898/gacko-odrzana-promocija-knjige-posle-devedesetih-autora-milana-nikcevica