Obilježeno 75 godina od ustaškog pokolja više od 6.000 Srba u Starom Brodu

0

STARI_BROD-750x499

On kaže da je prodor većih partizanskih grupa na ove prostore i sukob sa nacionalnim snagama oslabio do tada jedinstven front odbrane slobodne srpske teritorije.

– To je omogućilo sinovima pripadnika austrougarskih pukova, Brozovih ratnih drugova, da počine zločin na obali Drine. Zločine u kojima su oba puta žrtve bili Srbi – rekao je Ostojić.

 Održan je i istorijski čas o zločinu u Starom Brodu, kojem je prisustvovao veliki broj učenika osnovnih i srednjih škola iz Višegrada, Rogatice, Pala i drugih okolnih mjesta.

Obilježavanje ovog datuma organizovala je Crkvena opština Višegrad, u saradnji sa opštinama Rogatica, Sokolac i Višegrad.

Obilježavanje je počelo sinoć u Gradskoj galeriji izložbom fotografija i dokumenata o stradanju srpskog naroda od Sarajeva do Starog Broda tokom 1941. i 1942. godine.

Nakon toga predstavljeno je treće dopunjeno izdanje knjige “Zaboravljeni zločin – Stari Brod” koju su priredili Slavko Heleta i Aleksandar Savić.

Prema istorijskim podacima, u martu 1942.godine pokrenuta je združena ustaško-njemačka operacija “Trio” u istočnoj Bosni.

Zvjerski zločin nad srpskim civilima u Starom Brodu i Miloševićima počinile su ustaške jedinice, predvođene Jurom Francetićem, komadantom zloglasne “Crne legije”.

Tokom ove ofanzive ustaše su mučki ubile 6.000 Srba sa područja Sarajeva, Sokoca, Olova, Kladnja, Rogatice, Han Pijeska i Višegrada, koji su pokušali da pređu rijeku Drinu i potraže spas u Srbiji.

Zahvaljujući užičkom mašinovođi Vojinu Nikitoviću koji je oteo voz, spaseno je bar 500 srpske nejači.

                                                                                                                                                  Izvor: RTRS/SRNA