Promocija knjige Predraga Ostojića, “Crnogorska Sandžačka vojska na Gornjodrinskom frontu 1914-1915 u Beranama

0

 

predrag-ostojic-i

Ova knjiga uspešno je predstavljena u Priboju, Beogradu, Rudom, a o njoj je govoreno i u Podgorici u okviru predstavljanja „Edicije Srbija 1914-1918“ Izdavačke kuće „Prometej“ iz Novog Sada. Svoju reč o knjizi su izrekli, između ostalih, dr Mira Radojević, dr Aleksandar Životić, visokopreosvećeni episkop Budimljansko – nikšićki g. Joanikije i istoričar Ratko Vukelić.

Knjiga je predstavljena pred velikim brojem prisutnih Beranaca, koji su sa pažnjom saslušali aktere ove izuzetne večeri, koja je i  posvećena sjećanju na njihove hrabre pretke, pripadnike Donjovasojevićke i (Gornjo)vasojevićke brigade, koji su po rečima istoričara Gorana Kikovića, viteški ginuli  za odbranu slobode i časti.

Fotografija0650

Mi smo prošle godine u Rudom, posjetili grobna mjesta i spomenik, koji je ova opština obnovila i podigla plemenskom kapetanu Stevanu Marniću i pješadijskom kapetanu Novaku Boričiću, koji su braneći prilaze Rudom i stradali 1915. godine i tu u pravoslavnom groblju sahranjeni. Njima i svim stradalim pripadnicima Sandžačke vojske serdara Janka Vukotića zahvalnost je iskazana na spomen ploči, koja je osvještana dan uoči Petrovdana 2015. godine, na stogodišnjicu događaja, koji su obilježili najslavnije stranice srpske istorije.   

Knjiga istoričara Predraga Ostojića, objavljena je u izdanju Izdavačke kuće Armon iz Beograda, a njeni recezenti prof. dr Mira Radojević i doc. dr Aleksandar Životić su je ocenili kao naučni doprinos temi, koja zaslužuje pažnju i stručne i šire čitalačke publike.

Na kraju promocije autor je zahvalio organizatorima promocije i onlajn časopisu Srpka dijaspora www.srpskadijaspora.info koji redovno prati promocije ove knjige.

 

                                                                                                                                    www/savremenaistorija.com