OBELEŽENO SEDAMDESET GODINA OD UBISTVA GENERALA DRAŽE MIHAILOVIĆA

0

On je ponovio zahtev da se 17. jul, kada je ubijen general Mihailović, zvanično proglasi Danom sećanja na žrtve totalitarnih režima.

“Ponovo ćemo pokrenuti inicijativu da Skupština Srbije usvoji Zakon o otvaranju dosijea tajnih službi, kako bi se utvrdilo ko je činio zločine nad građanima Srbije tokom komunističke vladavine”, kazao je Čotrić pred okupljenim građanima danas na Adi.

Poslanik Čotrić je pozvao gradske i republičke vlasti da pripadnicima Ravnogorskog pokreta u Beogradu podignu spomen-obeležje u znak priznanja za borbu protiv fašističke okupacije i uspostavljanja komunističke diktature.

“Takođe, predlažemo da kuća u kojoj je živeo general Mihailović u Bregalničkoj ulici na Zvezdari bude pretvorena u spomen-muzej i da lične generalove stvare koje se nalaze u posedu BIA budu izložene na uvid javnosti”, poručio je Čotrić.

cad81d12-79e3-4ccf-b75a-4935c30f3714

Danas je u crkvi Svetog Save na Vračaru episkop moravički Arsenije, sa sveštenicima Srpske pravoslavne crkve, služio parastos generalu Mihailoviću.

“Pucanj u grudi generala Mihailovića pre sedamdeset godina bio je pucanj u istinu i pravdu”, kazao je episkop Arsenije.

“U vremena teška i smutna kada je bilo teško biti čovek, a kamoli pravoslavni Srbin, general Mihailović je hrabro stao na čelo Jugoslovenske vojske da bi odbranio što se odbraniti može. Danas smo se ovde sabrali da se pomolimo za plemenitu dušu generala Mihailovića i svih njegovih vojnika i oficira”, rekao je episkop.

d66e4b1a-9ace-4d6b-903f-5e362833af44

Predsednik Udruženja pripadnika JVuO 1941-1945. godine dr Dušan Đukić rekao je posle parastosa da “još nisu pronađeni posmrtni ostaci generala Mihailovića” i založio se “za podizanje spomenika generalu Mihailoviću u Beogradu, jer slični spomenici već postoje na tlu SAD, Australije, Kanade, Velike Britanije, Republike Srpske, kao i u nekim gradovima u Srbiji”.

 

 

SPO: Informativna služba