Reagovanja na rehabilitaciju generala Dragoljuba Draže Mihailovića

0

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković ocenio je da ukidanje komunističke presude generalu Dragoljubu Draži Mihailoviću od 15. jula 1946. godine nije samo rehabilitacija ratnog komandanta prve antinacističke gerile u Evropi, nego je to i rehabilitacija njegove vojske i čitave Srbije.

Izražavajući poštovanje sudijama koje su, posle sedam decenija, stavile pečat pravde na istorijsku istinu o Mihailoviću, SPO odaje priznanje i stotinama hiljada ljudi u Srbiji koji su pune dve i po decenije podržavali našu političku borbu za rehabilitaciju Ravne Gore i njenog komandanta, navodi se u pisanoj izjavi Draškovića, prenosiFonet.

Istok i Zapad, boljševička diktatura i zapadna demokratija, sudarili su se na montiranom komunističkom suđenju srpskom i jugoslovenskom generalu. Zbog toga je Mihailović ubijen i zbog toga ubice, i danas, kriju njegov grob, ukazao je Drašković.

Jedan od opunomoćenika predlagača za rehabilitaciju Dragoljuba Mihailovića Oliver Antić rekao je da je odluka o rehabilitaciji Mihailovića veliki dan za pravo i pravdu i da bi ovaj dan trebalo da se slavi i u Hrvatskoj.

Antić je novinarima posle odluke suda rekao da je to veliki dan ne samo za srpski narod već i za časne Hrvate, Muslimane i Slovence koji su se borili pod Mihailovićevom komandom i podsetio da se u jedinicama kojima je komandovao borilo oko 10.000 Hrvata, 8.000 Muslimana i 6.000 Slovenaca.

“Ovaj dan bi trebalo da se slavi i u Hrvatskoj”, rekao je Antić koji je savetnik predsednika Republike, i ocenio da je ovo veliki dan za pravo i pravdu jer sa pravnog stanovišta negativna odluka o zahtevu za rehabilitaciju ne bi ni mogla da se obrazloži.

Princ Aleksandar Karađorđević rekao je da je presuda Višeg suda od “ključnog značaja” za nacionalno pomirenje, koje može da počiva samo na istini, ispravljanju nepravdi i praštanju.

“Konačno je ispravljena jedna od najvećih nepravdi u novijoj srpskoj istoriji. To nije bila samo nepravda prema jednom rodoljubivom čoveku, to je bila nepravda prema našoj zemlji i našem narodu”, navodi se u saopštenju princa Aleksandra.

Lider SRS-a Vojislav Šešelj, kojem se pred Haškim sudom sudi za ratne zločine, kaže da je današnja odluka o rehabilitaciji Draže Mihailovića odluka o srpskom pomirenju.

S druge strane, SUBNOR Srbije je oštro kritikovao sudsku rehabilitaciju četnikog komandata istakavši da to predstavlja prekrajanje istine i “sipanje soli na svežu ranu”.

Socijaldemokratska unija saopštila je da je s nevericom i dubokim žaljenjem primila vest o rehabilitaciji vođe “takozvane Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba Mihailovića”.

Hrvatski elektronski mediji i portali danas opširno izveštavaju o odluci beogradskog Višeg suda o rehabilitaciji četničkog vođe Dragoljuba Mihailovića.

 

Prema RTS http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124.html