Hercegnovski pomorci u savezničkim konvojima 1941-1945.

0

Oko konvoja kružili su ratni brodovi (ako su imali pratnju) i tražili podmornice. Kao znak opasnosti u slučaju primjećivanja podmornice ratni brod bi isticao zastavu u obliku crnog trougla.

Parobrod Triglav

Opasnost je vrebala na svim morima a mnogi hercegnovski pomorci doživjeli su potapanje svog broda. Prvi jugoslovenski brod koji je potopljen bio je „Carica Milica“. On je naletio na minu još 18. novembra 1939. godine. Njegov kapetan bio je Milorad Miljević sa Savine kod Herceg Novog. Do 6. aprila 1941. potopljeno je više naših brodova. Kapetan Miljević je tri godine kasnije, 9. jula 1942, kao zapovjednik „Triglava“ torpedovan od njemačke podmornice U-66. „Triglav“ je plovio sam iz Njujorka za Englesku. Miljević je preživio i torpedovanje i rat i živio je u Velikoj Britaniji.

Parobrod Triglav

 

Ruska federacija odlikovala je, počev od 2014. veterane učesnike arktičkih konvoja Ordenom Ušakova. Takođe Velika Britanija je 2013. uvela medalju „Arktička zvijezda“ za učesnike Arktičkih konvoja.

Najveća pomoć Sovjetskom Savezu dolazila je Arktičkim konvojima do luka Murmansk i Arhangelsk. Baš zato i najveća opasnost prijetila je ovim konvojima iz njemačkih baza iz okupirane Norveške. U ljetnim mjesecima koristili su sjeverniju rutu ali u zimskim ruta je išla južnije ispod linije leda. Opasnost je bila veća u doba godine kad sunce nije zalazilo i konvoji su ostajali bez zaštite mraka. Novski pomorci plovili su i u ovim konvojima.

Kapetan Djordje Ivankovic (prvi s lijeva) na palubi parobroda Dunav

 

 

kapetan Djordje Ivankovic na parobrodu Dunav (prvi s leva)

 

 

 

 

Hercegnovljana koji su za vrijeme Drugog svjetskog rata plovili pod jugoslovenskom ili engleskom zastavom su:

Kapetan Milivoj Bukurović na putu za vladivostok

 

 

Kapetan Milivoj Bukorović iz Srbine kao zap. parobroda „Dunav“ i „Dinara“;

 

 

 

 

 

Kapetan Milivoj Mikulić iz Herceg Novog kao zap. parobroda „Timok“;

Kapetan Đorđe Ivanković iz Herceg Novog kao zap. parobroda „Dunav“, „Plavnik“ i „Triglav“;

Kapetan Rade Zloković iz Bijele;

Kapetan Milorad Miljević sa Savine kao zap. „Triglava“;

Prvi oficir Vaso Sladović iz Baošića kao prvi oficir na starom parobrodu „Velebit“ teško je ranjen u napadu njemačkog gusarskog broda „Kormoran“ u Indijskom okeanu 26. juna 1941. Sa nekoliko članova posade preživio je na olupini koja se nasukala na greben kod ostrva Hart Rif na zapadu Andamanskih ostrva. Ovdje su uspjeli da prežive pod teškim uslovima izloženi gladi i žeđi  sve do 29. novembra 1941. kad su spašeni. Nakon oporavka plovio je na protivpodmorničkim brodovima.

Tomo Ilić iz Bijele;

Dušan Palikuća kao kuvar i kormilar na parobrodu „Jurko Topić“.

Vjerovatno je ovaj spisak veći ali imena ovih pomoraca nikad nisu popisana, niti su imali ikakvih privilegija.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata poginuli su sledeći bokeljski pomorci:

– kuvar Jovo Palačković iz Morinja, rođen 1893, poginuo na brodu „Talas“ koji je potonuo u nevremenu nedaleko od rta Bonaviste 17. novembra 1941;

– III oficir Krsto Pasković iz Mua, rođen 1920, poginuo na parobrodu „Triglav“ torpedovanom 9. jula 1942; Brodom je zapovjedao Milorad Miljević sa Savine.

– III strojar Ivan Kosović iz Dobrote, rođen 1915, poginuo na parobrodu „Nemanja“ torpedovanom u Atlantiku 8. aprila 1942;

– II strojar Juraj Vučević iz Kotora, rođen 1894, poginuo na parobrodu „Petar“ koji je potonuo nakon sudara sa američkim tankerom 8. marta 1942.

 

 

Nebojša Rašo