Serija” Ravna Gora” od 10. novembra na RTS – „Ravna gora“ će vratiti osećaj nacionalnog ponosa

0

Serija-Ravna-GoraU središtu događaja prve epizode, koja nosi naziv Napad, jesu sudbonosni trenuci neposredno pred agresiju Nemačke na Kraljevinu Jugoslaviju i bombardovanje Beograda 6. aprila 1941. godine.

„’Ravna gora’ je prvi ciklus jedne sveobuhvatne dramske trilogije koja bi trebalo da pokrije kompletno istorijsko vreme Drugog svetskog rata u Srbiji“, istakao je u izjavi Tanjugu reditelj Radoš Bajić.

„Ravnu goru“ srpski narod treba da vidi

Pretpremijeri Ravne gore prisustvovali su vladika šumadijski Jovan i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, koji je napomenuo da je Grad finansirao seriju zbog značaja za srpski narod.

„Ovo je nešto što srpski narod treba da vidi. Doživeće otrežnjenje, to je potpuno izvesno i zato smo smatrali da u to treba ulagati. Treba da budemo ponosni na to šta će se posle serije desiti“, rekao je Stevanović.

Objašnjavajući da se serija zove Ravna gora jer obeležava pojavu patriotskih slobodarskih pokreta koji nisu hteli da priznaju okupaciju i krenuli u neki oblik organizovanog otpora, Bajić ističe da serija nije dokumentarno-feljtonistička koja ima ambicija da ispravlja „krivu Drinu“ ili polemiše sa istorijskim faktima.

„Ovo je jedna umetnička igra u čijem je središtu srpski narod koji trpi posledice tragičnih istorijskih događaja koji su raspolutili tkivo srpskog naroda, zbog čega smo imali najstrašniji bratoubilački rat, koji je Srbe doveo u zamenu teza i uloga kada je u pitanju okupator“, istakao je reditelj.

Naglašavajući da su pre četiri godine postavljeni visoki standardi za pripremu serije, od kojih je prvi da se ne izneveri istina, Bajić kaže da je drugi standard ispričati priču o tragici jednog vremena, koje je dugo bilo zabranjeno i zbog kojeg su ljudi trunuli po zatvorima, propadale porodice…

Poznati domaći reditelj dodaje da je veoma ushićen pri pomisli da će u istorijskom smislu ostati negde zabeležen kao čovek koji je dao svoj doprinos, kako kaže, skidanju katarakte sa očiju srpskog naroda.

„Zapravo želim i nadam se, a rekao bih čak i da sam uveren, da će Ravna gora vratiti u središte pažnje tri moralne kategorije u srpskom narodu – osećanje nacionalne pripadnosti, a rekao bih i nacionalnog ponosa zato što smo savremenici jednog naroda koji ima snažnu istoriju, koju ne treba da zatiremo da bismo se dopali evropskim partnerima“, objasnio je Bajić.

Prema njegovim očekivanjima, serija će razbuditi i podsetiti današnje naraštaje da je srpski narod slobodarski, da je kroz vekove, kao nijedan narod u evropskoj istoriji, dao ogromne žrtve za sopstvenu slobodu, ali i da će probuditi zaboravljenu reč – patriotizam.

Bajić je naveo da je država prema projektu imala „ignorantski odnos“, kao i da pojedinci iz vlasti koji „lagodno troše novac poreskih obveznika, a pritom su obavezni da misle o duhovnom statusu srpskoga naroda, nisu mrdnuli prstom da se zainteresuju da vide kakav je ovo projekat“.

Prema rediteljevom mišljenju, oni ne shvataju gde je težište stvari, i da bi milione umesto po sportskim klubovima, trebalo da troše na održavanje duhovnog bića srpskog naroda“.

 

http://www.rts.rs/page/magazine/ci/storyRados-Bajic-sa-novinarima-te-2