Misterija 11 vreća Titovog blaga: Zlato, nakit, plate, honorari…

0

Šta je državna komisija, sa savetnikom predsednika Srbije Oliverom Antićem na čelu, našla u sefovima Josipa Broza Tita, mesec dana nakon otvaranja i dalje je tajna. Komisija je trebalo da dostavi izveštaj Prvom osnovnom sudu, ali to još nije urađeno.

Zašto državna komisija u kojoj su, pored Antića, general Milorad Simić i zamenik generalnog sekretara predsednika Nenad Jevremović krije šta je nakon više od tri decenije našla u sefovima u kojima je predsedništvo SFRJ pohranilo Titove stvari nakon njegove smrti, niko ne zna. Iako se otvaranje sefa dogodilo na inicijativu Prvog osnovnog suda u Beogradu, pred kojim se vodi ostavinska rasprava između Titovih naslednika, predstavnici suda, kao ni advokati Brozovih naslednika nisu prisustvovali otvaranju tajanstvenog sefa iako su to tražili.

Portparolka Prvog osnovnog suda Gordana Vuković kaže za „Blic“ da otvaranje depoa nije bilo u njihovoj nadležnosti, već isključivo u nadležnosti tročlane državne komisije, i da još nije stigao izveštaj od njih.

– Kao što sam i ranije rekla, Prvi osnovni sud je tražio dozvolu od NBS i predsednika da se taj sef otvori kako bi bila raspravljena Titova zaostavština. Nakon toga smo dobili odgovor da je formirana državna komisija koja će se time baviti i da nema potrebe da predstavnici suda prisustvuju otvaranju, već će nam poslati izveštaj. Međutim, još nema ništa od toga – objašnjava Vukovićeva.

Prema informacijama koje se pojavljuju u medijima, tu bi moglo da se nađe „11 vreća“ s poslednjih šest Titovih plata, nakitom i zlatom, kao i njegovim autorskim honorarima.
U sefu bi trebalo da se nalazi i vredno posuđe, odlikovanja i nemala količina deviza.

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/382103/Predsednikovi-ljudi-kriju-Titovo-blago