Pronađena spomen-ploča prvoj žrtvi Prvog svetskog rata [Dušan Đonović]

0

Boško Savković, direktor produkcijske kuće „Alternativa” i koreditelj filma „Sedam dana koji su promenili vek”, koji se radi u koprodukciji sa austrijskom „Artmedijom”, objašnjava da svojim filmom želi da oživi uspomenu na poginule mladiće. Film prati dešavanja sedam dana pred početak rata, kroz pisanje „Politike” o tim događajima.

– Odlično je što smo došli čak i do autora spomen-ploče Dušanu Đonoviću, prvoj žrtvi Prvog svetskog rata sa srpske strane. Ako već na Novom groblju u Beogradu postoji ploča Ištvanu Balohiju, prvoj žrtvi rata sa Austrougarske strane, onda je minimum pristojnosti što se ovaj grad odužio Dušanu Đonoviću na ovaj način – kaže Savković.

Ovaj reditelj napominje da je velika šteta što šira javnost ne zna ni za jednu ni za drugu spomen-ploču, iako je kraći tekst o pogibiji Đonovića objavila i „Politika”, 22. jula po starom kalendaru.

– Da je drugačije, verovatno ne bi postojale polemike o tome gde je počeo Prvi svetski rat. Ovako smo u situaciji da razmišljamo o tome da li će obeležavanje početka Prvog svetskog rata da bude u Sarajevu, gde se ubistvo princa Ferdinanda desilo 28. juna 1914, po novom kalendaru, odnosno mesec dana pre stvarnog početka Prvog svetskog rata, 28. jula, napadom austrougarske vojske na Beograd – dodaje naš sagovornik.

Podsetimo, nakon ultimatuma koji je stigao iz Beča i odgovora srpske vlade, Austrougarska je objavila rat Srbiji telegramom koji je stigao regularnom poštom. Već istog dana, 28. jula, nešto posle ponoći, počelo je artiljerijsko bombardovanje Beograda, a Austrougari su pokušali upad u Beograd, preko starog Savskog mosta, tada jedinim putem koji je vezivao dve države. Ovaj beogradski most i danas se koristi  za železnički saobraćaj i dalje povezuje Evropu i Aziju.

Ideja autora filma „Sedam dana koji su promenili vek” jeste da se spomen-ploče i jednom i drugom vojniku, Đonoviću i Balohiju, koji su bili samo prvi među milionima onih koji su stradali posle njih, podignu na jednom od stubova starog železničkog mosta, kao istorijskom spomeniku od prvorazrednog svetskog značaja.

– Smatram da je velika nepravda i greh prema Srbiji i Beogradu da svetskoj i domaćoj javnosti konačno ne objasnimo gde je počeo Prvi svetski rat. Kada bi ovu istinu, kroz film, izneli samo Srbi, onda bi neko to tumačio kao propagandu, a ukoliko je iznose Srbi i Austrijanci zajedno, 100 godina posle prvih žrtava, onda to teško neko može da ospori. Smatram da bi državni vrh Srbije, i politička i intelektualna elita Beograda, morali da urade sve kako bi se centralna komemoracija povodom početka Prvog svetskog rata održala na Kalemegdanu u Beogradu, 28. jula 1914. godine – poručuje reditelj Boško Savković.

Bojan Bilbija

Objavljeno: 16.03.2013.

 

http://www.politika.rs/rubrike/Drustvo/Pronadjena-spomen-ploca-prvoj-zrtvi-Prvog-svetskog-rata.sr.html