Predstavljen Ravnogorski kalendar za 2013. godinu

0

U svom obraćanju profesor Ostojić se zahvalio  izdavačima i priređivačima kalendara, koji na najbolji način predstavlja pokret generala Mihailovića u svetlu kakav je bio, a ne kakvog ga i danas prikazuju oni čija „pobeda“ predstavlja najveći srpski poraz u istoriji, veći i  od Kosova 1389.

U ime odsutnog predsednika Republičke asocijacije za negovawe tekovina ravnogorskog pokreta gospodina Aleksandra Čotrića pročitana je njegova beseda o generalu Mihailoviću u kojoj se na kraju kaže da je „rehabilitacija Višeg suda u Beogradu potrebnija nama nego generalu, da bismo iskupili bar delić svojih grehova prema njemu, jer je najvažniji Sud general već odavno uspešno prošao.“

Dr Dušan Đukić je govorio o ulozi Udruženja pripadnika JVuO 1941-1945. u afirmaciji pokreta general Mihailovića, o  izdavačkoj delatnosti i najavio nove knjige koje Udruženje sprema, a koje na najbolji način rehabilituju pokret  generala Mihailovića.

U ime priređivača kalendara prisutnima se obratio  Miloš Pavković

„Ovo  je jubilarna, peta godina za redom kako Udruženje pripadnika JVUO i Republička asocijacija za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta izdaju svoj kalendar. Kao i prethodnih i ove 2013. godine on predstavlja mali doprinos u borbi za istinu o istorijskoj ulozi Ravnogorskog pokreta u našoj zemlji. Decenijskom propagandom i indiktrinacijom posleratne vlasti su potpuno uništile pravu sliku o JVUO. Ovih pet godina pokušavamo da slikom, kroz kalendare koje poklanjamo, razvrgnemo ove podle laži, koje se i dan danas serviraju. Na taj način želimo da prikažemo ove svetle ličnosti i događaje iz naše istorije na način na koji zaslužuju u svoj veličini svog podviga i svoje ličnosti! Posebno bih morao da se zahvalim gospodinu Aleksandru Čotriću, Aleksandru Cvetkoviću, Predragu Ostojiću i štampariji Ehcelzior, bez čijeg truda ovaj kalendar ne bi bio odštampan.

U kalendaru se nalazi 12 grupnih fotografija koje prikazuju različite sgmente iz ratnih godina Drugog svetskog rata i dočaravaju atmosferu koja je vladala u Ravnogorskom pokretu kao i svu ozboljnost i moć vojne organizacije JVuO. Pokušali smo da kroz ovaj kolaž na pravi način predstavimo sliku o pokretu đenerala Mihailovića i nadamo se da smo u tome barem delimično uspeli.

Promociji su između ostalih prisustvovali predstavnici Udruženja Kraljevina Srbija: predsednik Bojan Starčević i potpredsednik Jevđa Jevđević, profesor dr Spasoje Krunić, dramski umetnik Jovo Osmajlić, istoričar Nemanja Dević, muzičar Dragan Mlađenović, koji je sa dve kompozicije dao ton ovoj večeri.

Na kraju promocije podeljeni su kalendari, a prisutni gosti su pozvani na skroman koktel.