SAOPŠTENJE ZA JAVNOST – Nj.V. Kralj Petar II vraća se kući posle 72 godine

0

Kralj Petar II od Jugoslavije bio je najstariji sin Kralja Aleksandra I i Kraljice Marije od Jugoslavije. Kralj Petar II rođen je u Beogradu, 6. septembra 1923. godine, a kumovi su mu bili Kralj Džordž VI i Kraljica Elizabeta (kasnije Kraljica majka Velike Britanije). Obrazovanje je započeo u Kraljevskom Dvoru u Beogradu, posle čega je upisao školu Sandroid u Engleskoj, odakle se vratio posle ubistva svoga oca u Marselju, 1934. godine. Pošto je u vreme atentata Kralj Petar II imao samo 11 godina, kraljevsko upravljanje zemljom preneto je na Namesništvo koje se sastojalo od tri regenta, među kojima je bio i njegov stric Knez Pavle od Jugoslavije.

Početkom Drugog svetskog rata, 1939. godine, Kraljevina Jugoslavija našla se okružena zemljama koje su se pridružile silama osovine, kao saveznice nacističke Nemačke. Odluka Kneza Pavla da potpiše ugovor o nenapadanju sa nacističkom Nemačkom izazvala je žestoke proteste u zemlji, koji su 27. marta 1941. doveli do krize vlade i državnog udara koji su izveli oficiri Kraljevske Vojske. Kao rezultat tih događaja, Kralj Petar II proglašen je punoletnim.

Jugoslovenska vojska nije mogla da se odupre invaziji nacističke Nemačke koja je potom usledila: Jugoslavija je bila okupirana za jedanaest dana. Kralj Petar II bio je primoran da zajedno sa Jugoslovenskom vladom emigrira prvo u Grčku i Palestinu, a zatim u Egipat. Kralj Petar II se juna 1941. godine u Londonu pridružio drugim monarsima i liderima evropskih država koji su izbegli pred nacističkom okupacijom.

Uprkos slomu jugoslovenske vojske, u zemlji su formirana dva suparnička pokreta otpora. Prvi je bio rojalistički na čelu sapukovnikom Kraljevske Vojske Dragoljubom (Dražom) Mihailovićem, koji je kasnije unapređen u čin generala i imenovan za Ministra odbrane vlade u izgnanstvu. Drugi je bio partizanski pokret, koji je vodio Josip Broz – kasnije poznatiji kao Tito. Posledica je bio krvavi građanski rat tokom nacističke okupacije.

Saveznici su najpre podržavali generala Mihailovića, a onda su se okrenuli Titu. Godine 1944, u pratnji sovjetskih tenkovskih brigada, partizani su ušli u Beograd i formirali vladu. U novembru 1945. godine Monarhija je nezakonito, bez referenduma ukinuta, a Jugoslavija se preobrazila i tokom više od četiri decenije ostala totalitarna jednopartijska država pod vlašću komunističke partije.

Kralj Petar II nije nikada abdicirao. U izgnanstvu je prvo živeo u Londonu sa svojom suprugom (1944. godine oženio se Princezom Aleksandrom od Grčke i Danske, kćerkom Grčkog Kralja Aleksandra i Aspazije Manos) i sinom Prestolonaslednikom Aleksandrom, rođenim 1945. godine.

Poslednje godine života proveo je u Americi. Posle duge i teške bolesti Kralj Petar II umro je u bolnici u Denveru u Koloradu 3. novembra 1970. a sahranjen je u crkvi Svetog Save u Libertvilu, severno od Čikaga, u državi Ilinois. On je bio jedini Kralj sahranjen u Sjedinjenim Američkim Državama.

________________________________________
Odnosi s javnošću
Kraljevski Dvor
Beograd 11040, Srbija
Tel: +381 11 306 4000
Fax: +381 11 306 4040
Posetite www.dvor.rs
Public Relations
The Royal Palace
Belgrade 11040,Serbia
Tel: +381 11 306 4000
Fax:+381 11 306 4040
Please visit: www.royal.rs