“Heroji ili izdajnici” autora Momčila Dimitrijevića predstavljeni u Ivanjici

0

Po rečima mladog istoričara Nemanje Devića,  pred čitaocem promiče svojevrsna galerija likova, ratne pozornice ovog kraja. Svojevrsni dosijei o stradalnicima i zločincima, kazivanja koja nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim.

Istoričar Predrag Ostojić, je govoreći o knjizi dotakao višeslojnu problematiku ratne i poratne scene  Srbije, istakavši kako su komunistički pobednici  najodlikovanijeg srpskog oficira XX veka, đenerala Mihailovića, ranjavanog u oslobodilačkim ratovima 1912. – 1918. i vođe nacionalnog pokreta otpora u Drugom svetskom ratu, koga su i saveznici odlikovali  (De Gol 1943. i Truman 1948.) i o kome su u Holivudu snimili film, kao simbolu otpora protiv okupatora (Četnici – borbena gerila), na jednom montiranom procesu 1946. godine pretvorili u oličenje izdaje i zločinstva i kako su tom pričom zatrovali generacije posle rata.

Obraćajući su prisutnim autor knjige Momčilo Dimitrijević se zahvalio prisutnim, publici i promoterima, posebno profesoru Trnavcu na sugestijama, predočavajući činjenicu da je ova knjiga nastala iz jednog feljtona, koji je objavljivan u nastavcima u ariljskom časopisu “Horizonti” i čije je izlaženje prekinuto od strane tada lokalnih moćnika.

“Svestan sam da dobra knjiga ima stotinu grešaka, ali i da loša ima samo jednu – da je loša. Vaše prisustvo i vaše reakcije mi govore da sam ipak napisao dobru knjigu.”

Na kraju treba reći i to da je iznošenje svedočanstava o zlom vremenu, dirnulo

savremenike i pamćenike zlih vremena koji su prisustvovali ovom događaju. Emotivna reakcija na izbor tekstova i dramsko izvođenje glumaca užičkog pozorišta još jedan su od niza utisaka vezanih za ovaj događaj.