Rehabilitacija – Iz dva ugla

0

SUBNOR traži rehabilitaciju žrtava četničkih zločina

 

Organi SUBNOR-a pomoći će porodicama i potomcima oštećenih u pokretanju ovih postupaka

Predsedništvo Republičkog odbora SUBNOR-a (Savez udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata) Srbije pokrenulo je inicijativu da se pred nadležnim sudovima, u skladu sa važećim zakonima, pokrene postupak za pravnu rehabilitaciju žrtava zločina Vojske Kraljevine Jugoslavije u otadžbini (četnika), Ljotićevih i Nedićevih jedinica, ustaša, balista i drugih saradnika okupacionih snaga, kao i zahtev za nadoknadu materijalne i nematerijalne štete učinjene građanima Srbije tokom i neposredno posle rata 1941–1945. godine. Inicijativa je potekla od više opštinskih, gradskih i okružnih organizacija SUBNOR-a, kao i antifašistički opredeljenih pojedinaca. Organi SUBNOR-a pomoćiće porodicama i potomcima oštećenih u pokretanju ovih postupaka.

Nije slučajno ova inicijativa potekla iz SUBNOR-a, organizacije koja danas ima više od sto hiljada članova, organizovanih u svim opštinama u Srbiji. Pored učesnika NOR-a, danas više od 70 odsto njegovog članstva čine učesnici ratova od 1991. godine i potomci učesnika NOR-a. SUBNOR je jedinstven savez patriotskih, antifašističkih i humanitarnih udruženja i nezaobilazni je deo evropske i svetske baštine u očuvanju istorijskog pamćenja.

U nizu evropskih zemalja odvija se proces sistematske revizije istorije i rezultata Drugog svetskog rata. Ovaj proces, pod vidom demokratizacije i borbe protiv komunizma, izraz je novonastalih potreba društvenih grupa koje su raspadom istočnog bloka došle na vlast.

Istovremeno, na delu je pokušaj umanjenja istorijske odgovornosti bivših sila osovine na čelu sa hitlerovskom Nemačkom. Revizija je i posledica nove uloge Nemačke u ujedinjenoj Evropi. Njome se naočigled živih svedoka vrši zamena istorijskih činjenica i nudi potpuno razvijena nova slika stvarnosti.

Ni Srbija nije ostala pošteđena. Naprotiv, otvaranjem procesa rehabilitacije nosilaca fašističkog kvislinštva i kolaboracije sa okupatorom u Drugom svetskom ratu aktuelna vlast u Srbiji je, u poslednjih nekoliko godina, rehabilitovala ratne zločince. Abolirajući nemoral kapitalističkog sveta, stvoreni su uslovi za agresivan nastup onih koji su 1941. godine bili na strani okupatora, ili su bili pripadnici njihovih formacija.

Tokom Drugog svetskog rata nije postojao takav primer. Četnički pokret, koji je okupljao različite oružane formacije koje su svoja borbena dejstva usmerile isključivo protiv vlastitog naroda, ostao je zapamćen po crnim trojkama, njihovim kamama i klanju sopstvenog naroda.

Danas, pod pritiskom njihovih potomaka, u Srbiji se sprovodi anticivilizacijsko nasilje nad istorijskom istinom, kako o njenoj Narodno-oslobodilačkoj borbi tako i o vekovnim slobodarskim i rodoljubivim tekovinama srpskog naroda.

Politička situacija u Srbiji sučelila je boračke organizacije s činjenicom da proces marginalizacije Srbije kao države, gaženje njenog suvereniteta i teritorijalno komadanje ne može da se sprovede bez negiranja NOR-a i borbe za fizički opstanak srpskog naroda na njegovim istorijskim prostorima u ratovima iz devedesetih godina i otpora NATO agresiji.

Za nosioce ovog procesa agresivan nastup , pored političkog, ima i sasvim pragmatičan aspekt. Naime, stanje ravnoteže političke nemoći stranačkih političkih elita, njihove međusobne zavisnosti u održavanju opstanka na vlasti, otvorenosti i podložnosti uticajima stranih interesa, stvorili su društveni ambijent u kome je moguće da, u ime lažne demokratije i prividne istorijske istine, oni koji su u ratu služili fašizmu, bili u funkciji okupacione vlasti, sprovodili fašističku ideologiju i vršili zločine nad sopstvenim narodom, budu i zakonski izjednačeni sa antifašističkim pokretom.

Tvorci ove političke laži, zahvaljujući mogućnostima koje im pruža participacija u državnim i paradržavnim institucijama, agresivno koriste medije da bi falsifikovali istorijske činjenice i pretvarali laži u istine. Nije slučajno da je za ovaj proces karakteristična prinuda, kao sastavni deo metoda političkog delovanja. Ona se iskazuje donošenjem zakona koji relativizuju vrednosti antifašističke borbe.

Ovakvim pristupom zakonodavac je iskazao odlučnost vlasti u Srbiji da se raziđe s NOP-om i borbom koju je rodoljubiva Srbija, od 1941. do 1945, vodila protiv fašista i domaćih izdajnika. Sada sude žrtvama, a dželate slave.

Upravo zato, Predsedništvo Republičkog odbora SUBNOR-a Srbije prihvatilo je inicijativu da se pred nadležnim sudovima, u skladu sa važećim zakonima, pokrene postupak za pravnu rehabilitaciju žrtava zločina četnika, Ljotićevih i Nedićevih jedinica, ustaša, balista i drugih saradnika okupacionih snaga.

Član Predsedništva Republičkog odbora SUBNOR-a Srbijei predsednik Komisije za pravna i organizaciona pitanja

 

                                                                                                         Mladen Kačavenda

 

 

http://www.politika.rs/rubrike/ostali-komentari/SUBNOR-trazi-rehabilitaciju-zrtava-cetnickih-zlocina.sr.html