Istoričar Slobodan Marković: Suđenje generalu Mihailoviću bilo nepravično

0

Pravni zastupnik predlagača,  advokat  Zoran Živković rekao je novinarima nakon današnjeg ročišta da je postupak rehabilitacije pri kraju i da očekuje da konačna odluka uskoro bude doneta.

“Treba još da se preslušaju audio snimci sa suđenja koji ukazuju na neverodostojnost zapisnika i stenografskih zabeležaka i možda, ako Sud nađe za potrebno, da sasluša neke od svedoka, ali mislim da je postupak pri kraju”, kazao je Živković.

Kako je naveo,  dr Slobodan Marković je na ročištu govorio o nedostacima na koje je ukazivao i pravni tim predlagača zahteva za rehabilitaciju i koji dokazuju da je suđenje Mihailoviću bilo nepravično.

Slobodan Marković je to potkrepio dokazima, dokumentacijom i činjenicama“, kazao je Živković.

Živković je rekao da je oglas kojim se pozivaju svedoci koji nešto znaju o Mihailoviću objavljen pre nedelju dana i da se za sada niko nije javio.

Ispred Višeg suda u Beogradu gde se vodi postupak rehabilitacije Dragoljuba Mihailovića okupilo se nekoliko desetina građana koji protestuju zbog moguće rehabilitacije.

Među protivnicima rehabilitacije su članice nevladine organizacije “Žene u crnom” i podmladak Nove komunističke partije Jugoslavije koji nose transparente na kojima piše “Draža – zlikovac” i na kojima su ispisana mesta i broj ubijenih tokom Drugog svetskog rata.

Suđenje je izazvalo veliko interesovanje medija iz bivših jugoslovenskih republika koji prate postupak i dešavanja ispred suda.

Mihailović je streljan 17. jula 1946. godine, nakon što ga je Vojni sud osudio za izdaju i ratne zločine. Zahtev za rehabilitaciju podneli je 2006. godine njegov unuk Vojislav Mihailović, profesori Smilja Avramov i Kosta Čavoški, Srpski liberalni savet i Udruzenje jugoslovenske vojske u otadžbini.

Zahtevom je zatraženo poništenje presude od 15. jula 1946. godine kojom je Mihailović osuđen na smrt i kojom su mu oduzeta sva građanska prava.

Dva dana kasnije 17. jula 1946. godine streljan je kao državni neprijatelj “broj jedan”, a do danas nije javno objavljeno ni gde je streljan, ni gde je i kada sahranjen.

Postupak za rehabilitaciju je počeo 16. septembra 2010. godine, a do sada je svedočio američki avijatičar Milton Frend (89), dok je Viši sud odbio svedočenje učesnika Narodnooslobodilačkog rata Rista Vukovića koji osporava rehabilitaciju Mihailovića.