Promocija knjige dr Srđana Cvetkovića ” Između srpa i čekića 2 ”

1

U četvrtak 01 marta 2012. godine u gradskoj biblioteci u Lazarevcu održana je promocija knjige dr Srđana Cvetkovića, istoričara iz Beograda «Između srpa i čekića 2».Obzirom da je dr Srđan Cvetković i sekretar Državne komisije za tajne grobnice ubijenih posle 12.septembra 1944. (Skraćeno: Državna komisija za tajne grobnice) bila je to prilika da se predstavi i rad Komisije i da se po prvi put predstavi njen zvaničan sajt. (www.komisija1944.mpravde.gov.rs).

Prisutne goste u ime domaćina pozdravio je direktor biblioteke Ratko Vukelić, istoričar, a knjigu dr Cvetkovića i rad Komisije predstavili su pored autora,  Zorica Marinković,  stručni saradnik Komisije i Predrag Ostojić, istoričar.

Knjiga «Između srpa i čekića 2» predstavlja u stvari doktorsku tezu autora Srđana Cvetkovića, čiji sadržaj obuhvata period obračuna jednog totalitarnog režima sa političkim neistomišljenicima, odnosno tzv. protivnicima ili oponentima režima, koji su postradali počevši od njegovog ustoličenja do smrti Josipa Broza, doživotnog predsednika, države, koja se raspala devedesetih godina prošlog veka.

Autor knjige dr Srđan Cvetković, je u toku svog izlaganja pokušao da dočara vreme, podseti na ljude i događaje i konkretnim primerom prikaže stradanje pojedinaca, koji ne samo da su kao jedinke žigosani od strane komunističkog režima u posleratnoj Jugoslaviji, već su tim belegom bile obeležene i njihove porodice, odnosno potomci.

Brojna publika koja je ispunila novootvorenu salu lazarevačke biblioteke, imala je priliku da vidi i potresan film o prvom javnom iskopavanju tajne grobnice kod Boljevca i da se bliže upozna sa radom Komisije, predstavljanjem zvanične sajt prezentacije i baѕe podataka u kojoj je do sada prikupljeno oko 36.000 stradalih u toku perioda posle septembra 1944. godine. Ovaj spisak po rečima saradnika Komisije Zorice Marinković nije konačan, jer su to podaci bez Beograda, nekih opština u Šumadiji i Vojvodini, pa se procenjuje da će taj broj dostići 70.000 stradalih.

Interesantno je da su prisutni sa velikom pažnjom pratili izlaganja gostiju i da su u toku razgovora na kraju prezentacija izrazili svoju podršku radu Državne komisije…

Na samom kraju prisutnim se obratio i istoričar Predrag Ostojić, koji je naglasio da bi i dr Srđan Cvetković voleo da je doktorirao na nekoj drugoj temi, odnosno da nam se sve ovo što smo večeras čuli i videli nije ni desilo, ali moramo  priznati, hteli to ili ne, da se on u prvom redu stručno, naučno i hrabro suočio s jednom temom za koju su potrebni timovi stručnjaka, podrška i vreme od najmanje jedne decenije.

1 KOMENTAR