Sedamdeset godina od smrti armijskog generala Dragoljuba Draže Mihailovića

0

 

парастос најава 2

O UDRUŽENJU

Udruženje pripadnika Jugoslovenske vojske u Otadžbini je osnovano 17. novembra 1992. godine, od strane 12 bivših vojnika JVuO. Kao osnovni cilj Udruženja, postavljeno je unapređenje i iznošenje istorijske istine o događajima i ličnostima učesnicima Drugog svetskog rata.

Kroz skoro dve i po decenije svog postojanja, Udruženje je organizovalo više desetina predavanja, bavilo se izdavačkom delatnošću (neka od poznatijih izdanja: „Za Kralja i Otadžbinu 1941-1945“ u tiražu od 1.000 primeraka; dvotomna knjiga sećanja učesnika rata „Ravnogorska omladina u ratu“; zatim „Ravnogorska prva pobeda“), iniciralo postavljanje spomen-ploča na mestu stradanja pripadnika JVuO, vodilo aktivnu borbu za prava veterana Drugog svetskog rata itd.

Udruženje je bilo jedan od pokretača inicijative za rehabilitaciju prof. dr Slobodana Jovanovića, uglednog srpskog pravnika i istoričara, koga su komunističke vlasti osudile kao ratnog zločinca. Okružni sud u Beogradu je 26. oktobra 2007. godine, poništio presudu Vojnog veća Vrhovnog suda FNRJ iz 1946. godine, čime je i sudski rehabilitovan Slobodan Jovanović.

Proces za rehabilitaciju armijskog đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića, načelnika štaba Vrhovne komande Jugoslovenske vojske u Otadžbini i ministra vojske, mornarice i vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije, pokrenut je 2006. godine, od strane Udruženja pripadnika JVuO 1941-1945, Udruženja političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima, kao i Srpskog liberalnog saveta. Iako se na zakazivanje prvog ročišta čekalo pune 4 godine, a sam proces trajao skoro deceniju, na kraju je Viši sud u Beogradu 14. maja 2015. godine, doneo odluku o rehabilitaciji i proglasio ništavnom presudu iz 1946. godine.

Predsednik Udruženja je dr Dušan Đukić, sin generala Svetomira Đukića, osnivača i prvog predsednika Olimpijskog komiteta Srbije i Jugoslavije.