Sedam decenija “Halijarda”: Rizikovali živote da spasu američke pilote

0

download (1)Operacija “Halijard”, u okviru koje je evakuisano 520 američkih pilota i članova posade, oborenih iznad Jugoslavije tokom bombardovanja nacističkog kompleksa rafinerije nafte u rumunskom gradu Ploeštiju, odvijala se tokom šest prolećnih i letnjih meseci 1944. godine. Prizemljeni piloti dovoženi su u Pranjane i okolna sela i raspoređivani po kućama, gde su seljani brinuli o njima i krili ih od Nemaca.

I pored toga što je za davanje bilo kakvih podataka o savezničkim vojnicima bila obećana nagrada, nijedan od avijatičara nije otkriven.

– Evakuacija je započela 9. avgusta 1944. godine. Na aerodrom na Galovića polju uz jaku buku sletelo je nekoliko aviona. Na brzinu je izvvršeno ukrcavanje i letelice su krenule put Italije. Bilo je suza na rastanku sa američkim pilotima jer smo se zbližili sa tim ljudima – priseća se Petko Damljanović, koji je kao pripadnik četničkog pokreta obezbeđivao aerodrom.

download

Iako je najveću žrtvu za spasavanje pilota podneo narod podsuvoborskog kraja, specijalni izaslanik predsednika Republike Oliver Antić jubilej je iskoristio za glorifikaciju četničkog komandanta Draže Mihailovića. On je u svom govoru citirao tadašnjeg američkog predsednika Harija Trumana i francuskog generala De Gola, koji su, kako je naveo, Mihailovića nazvali legendarnim komandantom.

ambasador oliver anticAntić je rekao i da su seljani Pranjana i pripadnici ravnogorskog pokreta bili “pod neprestanim udarom Nemaca i partizana”.

 

http://www.blic.rs/Vesti/Srbija/497005/Sedam-decenija-Halijarda-Rizikovali-zivote-da-spasu-americke-pilote