Ravna gora — Danas [10. Maj 2014.] je održan 24. po redu sabor na Ravnoj gori, a u crkvi Sv. Georgija služen je pomen poginulim Ravnogorcima.

0

Draza statue on Ravna Gora with wreaths May 10, 2014 courtesy of Mića Leontijević“Pred nama je veliki zadatak, rehabilitacija generala Dragoljuba Mihailovića. Iskreno se nadam da će se postupak pred Višim sudom u Beogradu uskoro okončati i da će još jedna nepravda biti ispravljena, kako prema ovom velikom čoveku, koji zaslužuje svako poštovanje, tako i prema nama samima, kao bi mogli mirne savesti i čistog srca da krenemo putem napretka, u budućnost. Velika tragedija bratoubilačkog rata, koji je započet u vreme Drugog svetskog rata i koji je nastavljen u prvim poratnim godinama, nanela nam je neprocenjivu štetu, čije posledice i danas osećamo. Moramo učiniti sve, da razlike koje i danas postoje među nama prevazićemo zarad zajedničke i bolje budućnosti.“

“Zalažemo se za nacionalno pomirenje u Srbiji i zvanično priznavanje nepobitne činjenice da su na tlu Kraljevine Jugoslavije u Drugom svetskom ratu postojala dva antifašistička pokreta – partizanski i Ravnogorski”, istakao je u obraćanju prisutnima Aleksandar Čotrić, potpredsednik SPO i poslanik u Skupštini Srbije.

On je naglasio da je “Jugoslovenska vojska, predvođena generalom Dragoljubom Mihailovićem, značajno doprinela konačnom slomu fašizma u Drugom svetskom ratu, jer su njeni pripadnici prvi u Evropi podigli ustanak na okupiranoj teritoriji i od avgusta 1941. do oktobra 1944. godine oslobodili više od trideset gradova u tadašnjoj Jugoslaviji“.

DIREKTNO SA RAVNE GORE May 10, 2014 courtesy by Mića LeontijevićParastos Djeneralu Dragoljubu Drazi Mihailovic May 10, 2014 (2) from Radosav ZaricAleksandar Čotrić je u svom obraćanju podsetio da se ove godine navršava sto godina od početka Prvog svetskog rata u kojem je srpska vojska ostvarila velike pobede nad austro-ugarskom, bugarskom i nemačkom vojskom i omogućila stvaranje prve države Južnih Slovena.

“Dragoljub Mihailović se hrabro borio u bitkama na Ceru, Kolubari i Mačkovom kamenu, kao i Solunskom frontu i zbog iskazane hrabrosti odlikovan je Zlatnom medaljom, Ordenom belog orla i, jedini u diviziji, engleskim Vojnim krstom. Za učešće u istim bitkama 1914. godine odlikovan je i Josip Broz, ali kao narednik agresorske austro-ugarske vojske”, kazao je Aleksandar Čotrić.

Prisutnima se obratio i potpredsednik SPO, narodni poslanik Mirko Čikiriz koji je istakao da Dragoljub Mihailović za Srbiju predstavlja isto ono što je Šarl De Gol za Francuze, a Aleksandar Makedonski za Grke.

“Iako je Ravnogorski pokret delimično rehabilitovan, nacionalna je sramota to što nisu nađeni posmrtni ostaci gen. Mihailovića, kao i to što Ravnogorci još uvek ne primaju penzije. Pozivam sva udruženja Ravnogoraca da zajednički radimo na rehabilitaciji i reafirmaciji Ravnogorskog pokreta i Dragoljuba Mihailovića, da ne deluju apolitično, jer je D. Mihailović i ubijen upravo zbog političkog delovanja“, naglasio je Mirko Čikiriz.

Mirko Čikiriz je kritikovao učestalo emitovanje partizanskih filmova na TV stanicama sa nacionalnom pokrivenošću nazvavši to novim ispiranjem mozgova, stoji u saopštenju SPO.

U proteklih skoro četvrt veka SPO je na Ravnoj Gori “podigao spomenik generalu Mihailoviću, izgradio crkvu i spomen dom, uredio prostor na kojem se održavaju sabori i doveo struju i vodu …”

U Spomen-domu nalazi se voštana figura generala Mihailovića, izloženi su ratni ordeni koje su mu dodelili američki i francuski predsednik i prikazane su fotografije i dokumenti vezani za istorijat Ravnogorskog pokreta.

 

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=05&dd=10&nav_category=11&nav_id=846102