Na današnji dan [28.04.1918. godine] preminuo Gavrilo Princip / “Vostok” April 28, 2014

0

Grob Gavrila Principa se danas nalazi u kapeli vidovdanskih heroja u Sarajevu. Auto, Gavrilov pištolj i okrvavljena uniforma Franca Ferdinanda nalaze se u vojnoistorijskom muzeju u Beču. Metak koji je ubio Ferdinanda izložen je u češkom gradu Konopište.

O reviziji istorije i njenoj propagandi govori i nova knjiga britanskog publiciste i novinara Maksa Hejstingsa pod nazivom “Katastrofa: Evropa ide u rat 1914.”, a u kojoj Srbiju definiše kao “nešto poput današnjeg Irana”, odnosno izvoznika terorizma. Hejsting u svojoj knjigi nema dileme da je atentat izvela teroristička organizacija iz Beograda, a izvršilac je bio terorista Gavrilo Princip.

Novo tumačenje istorijskih događaja, kao i propaganda koja se u tom smeru stvara je uzela velikog maha i stvaraju se stereotipi kako o Prvom, tako i o Drugom svetskom ratu, pa i nedavni događaji iz bliže istorije se tumače po principu “zakona jačeg”, odnosno npr. agresije NATO pakta na Republiku Srpsku, Srbiju (spisak napadnutih država je poduži) se u svetu karakterišu kao “humanitarne” intervencije u službi “demokratije”.

Događaji pred Prvi svetski rat, kao što je bio i Carinski rat, jasno govore da su ondašnje zavađene imperije samo čekale povod, a atentat u Sarajevu je bio samo okidač i izgovor za napad na ionako iznurenu Srbiju iz prethodna dva Balkanska rata. Srbija je preskupo platila cenu, a veliki deo stanovništva je zauvek nestao kako bi južnoslovenski narodi bili slobodni.

 

 

http://www.vostok.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=3&idnovost=58180&Na-danasnji-dan-preminuo-Gavrilo-Princip#.U1451elOXIV