Petnaesta godišnjica NATO bombardovanja

0

Odluka o bombardovanju tadašnje SRJ doneta je, prvi put u istoriji, bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, a naredbu je tadašnjem komandantu savezničkih snaga, američkom generalu Vesliju Klarku izdao generalni sekretar NATO Havijer Solana.

Klark je docnije u knjizi “Moderno ratovanje” napisao da je planiranje vazdušne operacije NATO protiv SRJ  intenzivirano sredinom juna 1998. već i da je završeno krajem avgusta te godine.

SRJ je napadnuta pod izgovorom da je krivac za neuspeh pregovora u Rambujeu i Parizu o budućem statusu pokrajine Kosovo i Metohija.

Nakon što je odluku o neprihvatanju stranih trupa potvrdila Skupština Srbije, koja je predložila da snage Ujedinjenih nacija nadgledaju mirovno rešenje sukoba na Kosovu, NATO je 24. marta 1999. u 19.45 časova započeo vazdušne udare krstarećim raketama i avijacijom, na više područja Srbije i Crne Gore.

Devetnaest zemalja Alijanse, počele su bombardovanje sa brodova u Jadranu, iz četiri vazduhoplovne baze u Italiji, podržane strateškim bombarderima koji su poleteli iz baza u zapadnoj Evropi, a kasnije i iz SAD. Najpre su gađane kasarne i jedinice protivvazdušne odbrane Vojske SRJ, u Batajnici, Mladenovcu, Prištini i drugim mestima.

Gotovo da nema grada u Srbiji koji se tokom 11 nedelja napada bar nekoliko puta nije našao na meti snaga NATO.

U bombardovanju je uništeno i oštećeno 25.000 stambenih objekata, onesposobljeno 470 kilometara puteva i 595 kilometara pruga. Oštećeno je 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dečjih vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta, dok je 38 razoreno.

nato Tokom bombardovanja izvršeno je 2.300 vazdušnih udara na 995 objekata širom zemlje, a 1.150 borbenih aviona lansiralo je blizu 420.000 projektila ukupne mase 22.000 tona.

NATO je lansirao 1.300 krstarećih raketa, izručio 37.000 “kasetnih bombi” od kojih je poginulo oko 200 osoba, a ranjeno više stotina, i upotrebio zabranjenu municiju sa osiromašenim uranijumom.

Uništena je trećina elektroenergetskog kapaciteta zemlje, bombardovane su dve rafinerije u Pančevu i Novom Sadu, a snage NATO su upotrebile i takozvane grafitne bombe za onesposobljavanje elektroenergetskog sistema.

Posle više diplomatskih pritisaka, bombardovanje je okončano potpisivanjem Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu 9. juna 1999. da bi tri dana potom počelo povlačenje snaga SRJ sa Kosova i Metohije.

Pošto je generalni sekretar NATO-a 10. juna izdao naredbu o prekidu bombardovanja, poslednji projektili pali su na području sela Kokoleč u 13.30 sati.

Tog dana je Savet bezbednosti UN usvojio Rezoluciju 1244, a u pokrajinu je upućeno 37.200 vojnika Kfora iz 36 zemalja, sa zadatkom da čuvaju mir, bezbednost i povratak više stotina hiljada albanskih izbeglica dok se ne definiše najširi stepen njene autonomije.

 

Sećanje na žrtve bombardovanja

Nizom komemorativnih skupova širom Srbije će biti obeležen dan sećanja na žrtve bombardovanja.

images

 

Milica Rakić (1996 – 1999) devojčica od tri godine stradala u NATO bombardovanju u svojoj kući.

 

 

 

 

 

Predsednik Tomislav Nikolić će položiti venac kod spomenika stradalima u Varvarinu, gde je u bombardovanju mosta poginulo deset ljudi. Premijer Ivica Dačić položiće venac na beogradskom brdu Straževica, koje je zbog vojnog značaja bilo jedan od najžešće bombardovanih ciljeva tokom višenedeljne kampanje NATO.

Ministar odbrane Nebojša Rodić položiće venac u Vranju kod Spomen-obeležja poginulim vojnicima, policajcima i građanima, a načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković posetiće kasarnu “Stefan Nemanja” u Raški.

Predstavnici Privremenog organa grada Beograda poštu poginulima odaće kraj groba Milice Rakić u Batajnici, kod Spomenika žrtvama rata i braniocima otadžbine od 1990. do 1999. na Savskom trgu, kod Spomen-obeležja poginulim gardistima i pacijentima KBC “Dragiša Mišović”, kod Spomen-obeležja “Zašto” na Tašmajdanu i na Straževici. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević venac će položiti u kasarni “Jugovićevo”.

U Crkvi Svetog Marka i svim pravoslavnim hramovima biće služen pomen žrtvama NATO bombardovanja, a skupove povodom godišnjice početka bombardovanja obeležiće i nekoliko stranaka.

 

 

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124