Pero Simić „Draža Mihailović – Na krstu sudbine“ – promocija knjige – Primer za pohvalu

0

Pero Simic.jpg BEOGRAD – Vrlo teško je bilo doći do autentičnih dokumenata o biografiji generala Draže Mihailovića – istakao je sinoć na promociji svoje nove knjige „Draža Mihailović – Na krstu sudbine“, autor Pera Simić.

Zato se i potrudio da primeni najviše profesionalne standarde, da ga vidi očima svih njegovih ratnih neprijatelja: kako Nemaca u ratnom dnevniku Vermahta, kako njegovih glavnih suparnika u Drugom svetskom ratu, komunista, ali i Nemaca protiv kojih je ratovao ili Engleza koji se ispočetka kunu u njega, a potom se razočaraju, kada shvate da on neće da gine više Srba, nego Engleza. Najzad, kako ga vide Amerikanci i Sovjeti.

Prema rečima Pere Simića, ova knjiga, od svih 19 koje je objavio, možda postavlja samo jedno suštinsko pitanje: da li ćemo konačno shvatiti i prihvatiti jedan od osnovnih postulata civilizacije kojoj pripadamo, da je najveća vrednost ljudske civilizacije, ljudski život.

Na promociji knjige koju je objavila Laguna akademik Matija Bećković je rekao da čovek poput Simića pripada onim retkim ljudima koji čine čast srpskoj istoriografiji, iako nisu profesionalni istoričari, ali imaju hrabrosti da iznose samo dokumente bez komentara. Ovom knjigom se tek načinje jedna gigantska priča.

PublikaIstoričar Srđan Cvetković, koji se najviše bavi istorijom ljudskih prava i represijom, pozvao je kolege da se ozbiljno pozabave ličnosću kao što je bio general Draža Mihailović, koji i posle više od 60 godina izaziva polemike. Simićeva knjiga je značajan prilog toj temi. Sklon preispitivanju istorijskih predrasuda, Pero Simić, jedan od najpriznatijih savremenih biografa Josipa Broza Tita, osvetlio je biografijom Draže Mihailovića tragičan splet okolnosti i sukobljenih interesa, koji su doveli do građanskog sukoba u Jugoslaviji.

(MRS Magazin/J. Gligorić

http://www.glassrbije.org/kultura/članak/promocija-knjige-“draža-mihailović–na-krstu-sudbine”-pere-simića