Srbija se umiriti može. Devetnaesti april 2013. biće zapamćen kao dan kada se stvarala istorija. Ovaj dan nova pokolenja će u udžbenicima istorije učiti kao datum kada se Srbija odrekla Kosova i Metohije.

0

Sam kosovski problem, gde se demonstrira nov pritisak, u ovom slučaju Brisela, mnogo je stariji od svakog živog Srbina. Srpski konzuli na Kosovu su još 1889-1912. zabeležili blizu 4.300 nasilnih dela (ubistava, ranjavanja, otmica, silovanja) koje su Albanci počinila nad Srbima. Od Prizrenske lige (1878) do Prvog balkanskog rata (1912), sa Kosova i iz Metohije iselilo se pod tim pritiscima oko 100.000 Srba. Isto toliko njih iselilo se i za vreme Drugog svetskog rata i vaskrsa ideje o Velikoj Albaniji. Zaodenuta u ruho internacionalizma, politika Josipa Broza razarala je najvitalnije srpske nacionalne interese. Od 1966. prostor Kosova i Metohije bio je konstitutivni deo jugoslovenske federacije, a srpsko stihijsko iseljavanje počelo je da poprima razmere novog egzodusa u miru. Istoričar Branko Petranović smatrao je da je od 1966. do 1988. novi talas izbeglih pokrenuo iz južne pokrajine i do 200.000 ljudi, a Srbi su od stabilne trećine spali na četrtinu udela u populaciji. Glogov kolac za kosovske Srbe bio je poraz u ratu 1999, kada su gotovo iščeznuli iz svojih istorijskih oblasti. Opstali su na severu i u enklavama, rešeni da se ne miču sa svoje zemlje. Vlade Srbije od 2000. godine vodile su žilavu borbu za očuvanje srpskog integriteta.

Priznanje kosovske nezavisnosti došlo je od Vlade koja se predstavljala kao nacionalna. Devetnaesti april 2013. biće zapamćen kao dan kada se stvarala istorija. Ovaj dan nova pokolenja će u udžbenicima istorije učiti kao datum kada se Srbija odrekla Kosova i Metohije. Zauzvrat, suprotno od kneza Milana, od Brisela nismo dobili ništa. Kažu, izvukli smo za naš narod najviše što se moglo. Izborili srpsku autonomiju na Kosovu?!  Srpski narod zaćutao, pod nacionalnom anestezijom, ekonomski doveden na rub propasti, ispranog mozga od rijaliti programa. Priliči nam ona stara Što ćutiš, ćutiš, Srbine tužni. No, ugušili smo vojvođanski separatizam, iskorenili smo korupciju, pohapsili sumnjive preduzetnike… Bijonse je zapalila Arenu. Srbija se, izgleda, ipak umiriti može.

 

http://akademskikrug.rs/srbija-se-umiriti-moze/