U UKS uručena nagrada “Dragiša Kašiković”

0

Prema oceni žirija Petrović dosledno, kritički, objektivno, nadahnuto, koncizno, satirično i duhovito piše o najvećim problemima u Srbiji danas, istrajno brani pravo na slobodno, odgovorno i profesionalno novinarstvo.

“To dokazuje svakom rečenicom, bilo da piše o zbivanjima iz oblasti politike, privrede, kulture i sporta ili o predstavnicima međunarodne zajednice, najvišim državnim funkcionerima, stranačkim liderima ili ljudima sa estrade”, rekao je Čotrić obrazlažući nagradu.

On je istakao da Petrovića kao autora odlikuje mnogo smisla u malo reči jer se drži sentence: bolje kaži malo, ali dobro.

Zahvaljujući na nagradi Petrović je rekao da kada se pogleda ko je sve dobijao nagradu od kako je ustanovljena 1994.godine, između ostalih Dušan Kovačević, Biljana Srbljanović, Goran Marković, Ljiljana Šop, Siniša Kovačević, Milena Marković, Ratko Božović, Milovan Vitezović, Aleksandar Baljak, Stevan Koprivica, Draško Ređep, može se reći da je to jedna od retkih nagrada koja nije ideološka, ne dobija se zbog moralno političke podobnosti, već za slobodu.

Petrović je duhovito dodao da se nada da nagradu koju dodeljuje Izdavačka kuća “Srpska reč” i Republička asocijacija za negovanje tekovina Ravnogorskog pokreta nije dobio zbog imena i brade koju ima.

Dobitnik nagrade u drugoj oblasti, za publicistiku je Momčilo Dimitrijević iz Arilja, autor knjige “Heroji ili izdajnici”, koja govori o građanskom ratu 1941-1945. godine u užičkom kraju.

Obrazloženje žirija saopštio je Ostojić koji je rekao da su tema knjige ubice-heroji, heroji-izdajnici, ljudi i događaji u zlom vremenu, stvarni događaji tokom Drugog svetskog rata i neposredno posle njega.

“Jedan od recezenata knjige, književnik Vuk Drašković tragiku srpsko-srpske deobe i sukoba prikazanu u knjizi sažeo je u stihovima pesme koja se pevala u Užičkom kraju početkom Drugog svetskog rata: “Ti na mene pušku brate a ja brate pušku na te”, rekao je Ostojić.
Nagradu u oblasti aforistike dobio je satiričar i glumac Zoran Rankić za knjigu “Kod Cara u podne”. On je, prema oceni žirija, jedinstvena ličnost, originalni autor, osoben, on nikoga ne podražava niti njega može neko da podražava.
Rankićevi aforizmi impresioniraju višesmislenošću, širinom, univerzalnošsću poruka, kritičkom intonacijom, njegove kratke forme ukrštaju epigramski i aforističarski govor, poslovicu i izreku, dosetku i mudrost, rekao je Čotrić obrazlažući nagradu.