Određeni dobitnici nagrade „Dragiša Kašiković“ za 2013

0

Nagrada koja se sastoji iz plakete i novčanog iznosa, dobitnicima će biti uručena u Udruženju književnika Srbije, Francuska 7, u sredu, 19. juna, sa početkom u 12 časova, na godišnjicu ubistva Dragiše Kašikovića i osmogodišnje Ivanke Milošević.

Priznanje nosi ime po Dragiši Kašikoviću, jednom od najznačajnijih srpskih političkih emigranata, satiričaru, piscu, publicisti, slikaru, prevodiocu, novinaru i uredniku.

Kašiković je od savremenika nazvan „vitezom srpske političke emigracije“. Rođen je 9. avgusta 1932. godine u Hadžićima, pored Sarajeva. Kašiković je kao politički emigrant 1957. godine došao u SAD, gde je završio fakultet i perfektno ovladao engleskim, nemačkim i francuskim jezikom. Pokrenuo i književni časopis „Danas“, kao i satirični „Čičak“. Pored ostalih, Kašiković je objavio knjige „Poručnik Kavaja“, „Dupljaci“ (drama) i „Partija te tuži, Partija ti sudi“ (aforizmi).

Kašiković je ubijen u Čikagu od pripadnika jugoslovenske Službe državne bezbednosti, u redakciji lista „Sloboda“, glasila Srpske narodne odbrane, koje osnovao Mihailo Pupin 1908. godine.

Među dosadašnjim dobitnicima nagrade „Dragiša Kašiković“ su Dušan Kovačević, Biljana Srbljanović, Goran Marković, Ljiljana Šop, Siniša Kovačević, Milena Marković, Ratko Božović, Milovan Vitezović, Aleksandar Baljak, Stevan Koprivica, Draško Ređep i drugi značajni stvaraoci iz zemlje i inostranstva.