Kralj Petar i kraljica Marija na Oplencu – Sprema se povratak posmrtnih ostataka četvoro članova porodice Karađorđević. Britanski dvor odobrio prenos posmrtnih ostataka iz Vindzora. Na Oplencu i kraljica Aleksandra i Andrej

0

Porodica Karađorđević je u dva navrata pitala britansku kraljicu Elizabetu za dozvolu. Prvi put je kraljica Elizabeta odgovorila pitanjam: “Da li znate da je Srbija spremna da prihvati i sahrani kraljicu Mariju Karađorđević?”
Kada je dobila potvrdan odgovor, britanska kraljica je odgovorila da je ona saglasna da se kraljica Marija vrati kući. Poručila je da očekuje službeni zahtev Vlade Srbije i da je spremna da ga u najkraćem mogućem roku ispuni.

– Na potezu je država Srbija, koja treba sa britanskom vladom da reši zahtev porodice Karađorđević i da kraljicu Mariju sahrani na Oplencu, na dostojanstven način i uz državne počasti – tvrdi Dragomir Acović.

– Radi se o veoma važnom političkom i istorijskom činu, kojim treba da se ispoštuje nacionalna tradicija i pokaže dostojanstvo srpskog naroda – kaže Dragomir Acović.

Kako nam je rekao profesor Oliver Antić, član Vladine komisija za prenos posmrtnih ostataka i sahranu članova kraljevske porodice, u toku su dogovori sa porodicom Karađorđević i kontakti sa predstavnicima SAD, Velike Britanije i Grčke.

– Aktivno radimo na prenosu posmrtnih ostataka članova dinastije u Srbiju. Kako je reč o složenoj diplomatskoj aktivnosti, to se neće dogoditi tako brzo. Želja na