Ubistvo kralja Aleksandra Karadjordjevića u Mareseju

0

Mnogi istoričari i poznavaoci tog vremena tvrde da iza atentata stoje tajne službe zemalja koje su težile reviziji Versajskog poretka /Italija, Njemačka, Mađarska/, dok su izvršioci bili članovi ustaške organizacije koju je predvodio Ante Pavelić i članovi probugarske struje VMRO.

Kralj Aleksandar Prvi je iz luke Zelenika, u Crnoj Gori, razaračem Jugoslovenske kraljevske mornarice “Dubrovnik” isplovio za Francusku, koja mu je priredila veličanstven doček, o čemu svjedoče i filmski zapisi.

Zvaničan doček po protokolu bio je predviđen u Parizu, gdje je trebalo da ga dočeka predsjednik Republike, a u Marseju su ga dočekali ministar inostranih poslova Luj Bartu i general Žozef Žorž, član Visokog ratnog savjeta.

Svečana povorka se iz luke uputila prema centru burno pozdravljana od velikog broja građana Marseja, a kada su kraljeva kola stigla na trg ispred palate Berze, u 16.20 časova jedan čovjek iskočio je iz gomile, noseći u desnoj ruci buket cveća i na francuskom viknuo: “Živio kralj”!

Iznenada je skočio sa desne strane na papučicu automobila, odbacio buket cvijeća i iz revolvera ispalio više hitaca u pravcu kralja.

Francuski pukovnik Piole, koji je bio najbliži događaju, sa konja je sabljom ubicu oborio na zemlju, ali atentator je i u padu, sa zemlje, nastavio da puca na sve oko sebe, nakon čega su dva policajca ispalila  nekoliko hitaca u atentatora, koji je već bio oboren.

Zbog gužve na ulici, automobil sa ranjenim kraljem milio je do policijske stanice, gdje je kralju pružena prva pomoć, ali rane su bile smrtonosne i on je izdahnuo nekoliko minuta poslije 17.00 časova, ne dolazeći svijesti.

Kralj Aleksandar sahranjen je 18. oktobra na Oplencu u zadužbini njegovog oca Petra Prvog Karađorđevića.

Stotine hiljada ljudi je cijelim putem kroz tadašnju Jugoslaviju odavalo počast ubijenom vladaru, a u stanicama gdje je  voz stajao intonirana je, trodjelna, jugoslovenska himna /Bože pravde – Lijepa naša – Naprej zastave slave/.

 http://www.nezavisne.com/novosti/ex-yu/Na-danasnji-dan-u-Marseju-ubijen-kralj-Aleksandar-162218.html