Na danasnji dan 4.maja 1980. godine umro je Josip Broz Tito

0

Na današnji dan pre 32 godine, 1980, umro je maršal, vrhovni komandant i doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito. Zbog ugleda tadašnje SFRJ, ali i njegove uloge “balansera” između istoga i zapada, bila je to vest koja je odjeknula u celom svetu, a od koje je zanemela čitava Jugoslavija.

Tito je umro na sedmom spratu Kliničkog centra u Ljubljani, a sledećeg dana njegovo telo je čuvenim Plavim vozom prebačeno za Beograd. Kovčeg je postavljen u Skupštini Jugoslavije, gde su funkcioneri u mimohodu odavali poslednju počast, a 7. maja se više od 200 stranih delegacija poklonilo njegovim posmrtnim ostacima.

Sahrani u Kući cveća 8. maja je prisustvovalo više od 700.000 ljudi, 209 državnih delegacija iz 128 zemalja sveta koji je u to vreme bio podeljen hladnim ratom, tako da su se tog dana susreli čelnici iz suprotstavljenih država. Među zvaničnicima bilo je četiri kralja, šest prinčeva, 31 šef države i 22 premijera, a pogreb je prenosilo oko 50 svetskih televizija. Titova sahrana bila je najveća koju je moderan svet video sve do 2005, kada je umro Papa Jovan Pavle Drugi.

Svega desetak godina nakon Titove smrti država na čijem je čelu doživotno bio prestala je da postoji, i to prilično burno, uz mnogo prolivene krvi. Danas, nakon 32 godine od Titovog odlaska, mnogo je onih koji kritikuju njegove postupke, ali i onih koji žale za vremenom koje je obeležio.

S jedne strane, za njim su ostali krvavi tragovi “pobjede”, Goli otok, političke likvidacije i prezadužena država.Tito-nostalgičari, pak, podsećaju da je u njegovo vreme Kosovo bilo u Srbiji, ženama su skinute feredže i dato im je pravo glasa, a država imala svetski ugled kao nikada pre i posle njega.

Za Titovu smrt vezana je i čuvena anegdota benda Zabranjeno pušenje, kada je frontmen Nele Karajlić na koncertu izjavio “Crko Maršal“, misleći na marku pojačala, ali je ta izjava protumačena kao aluzija na Broza i od tada kreću problemi benda i službena cenzura.

Titov grob u Kući cveća je od 1980. godine posetilo više od 17 miliona ljudi.

http://www.telegraf.rs/vesti/191669-cela-sfrj-na-danasnji-dan-plakala-za-titom-video