Preminuo Đorđe Vujnović – komandant misije “Halijard”

0

Radi dobrih odnosa Titove Jugoslavije i SAD nije bilo poželjno pominjati da su tokom 1944. pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini spasli 512 američkih pilota, koje je nemačka artiljerija oborila iznad Srbije, i da je general Mihailović zbog toga dobio orden Legije časti od predsednika SAD Harija Trumana. Tu medalju je tek 2005. godine Gordani Mihailović, kćerki generala Mihailovića uručio upravo Vujnović, što je pobudilo pažnju američkih istoričara.

Vujnović  je tražio da i sam ode na misiju u Srbiju, ali Vašington mu nije to dozovolio uz jasno obrazloženje da je to lični zahtev Čerčila, koji bezrezervno promoviše i podržava, do tada na Zapadu potpuno nepoznatog Tita.

Đorđa Vujnovića, majoraOSSvojna služba postavila je za komandanta operacija u Bariju 1943. u trenutku kada iz Italije počinju naleti američkih bombardera na rumunska naftna polja iz kojih se snabdevala nemačka ratna mašinerija. Mnoge letelice su bile obarane, ali začudo nije bilo nikakvih podataka o njihovim posadama, iako je na terenu bilo mnogo britanskih obaveštajaca. Misteriju je rešila Vujnovićeva supruga Mirjana koja je radila u Jugoslovenskoj ambasadi u Vašingtonu. Ona je otkrila radio-poruke koje su iz Mihailovićevog štaba uspele da stignu do Vašingtona, u kojima Draža obaveštava saveznike da je uspeo da spase nekoliko stotina američkih pilota. Vujnović obaveštava štabOSSi klupko se razmotava: Britanci, koji kontrolišu sve Mihailovićeve komunikacije i podržavaju Tita, skrivaju podatke o spasenim Amerikancima!

OSSkrijući od saveznika pokreće misiju “Halijard” pod komandom Vujnovića koji obučava agente i šalje ih u Srbiju. Srpski narod koji je čuvao Amerikance rizikujući nemačku odmazdu sad pravi i improvizovane aerodrome sa kojih u septembru 1944. američki piloti poleću put Italije.

– Vujnovićeva priča godinama je držana u tajnosti zbog političkih odnosa – rekao je na toj svečanosti kongresmen Džozef Krauli. – U toj priči su svi, špijunaža, intrige, Ruzvelt, Tito, Čerčil, Staljin.

Vujnović je tada prvi put javno govorio kako su se američki piloti mesecima od nacističkih potera skrivali po seoskim imanjima uz pomoć četnika Draže Mihailovića.

Kasnije je sve veća podrška SAD Titu otežavala akciju spasavanja i zbog toga je cela akcija decenijama bila skrivana od javnosti. Pravila službe u OSS su nalagala da se o tim stvarima ne sme govoriti. Misija je skrivana od početka do kraja.

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.293.html:377133-Preminuo-Djordje-Vujnovic—komandant-misije-Halijard