Oglas u “Službenom glasniku”: Da se javi Draža Mihailović

0

Prvi osnovni sud u Beogradu poziva komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba – Dražu Mihailovića i svakog ko zna bilo šta o njegovom životu

 

OGLAS u kome Prvi osnovni sud u Beogradu poziva komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini Dragoljuba – Dražu Mihailovića i svakog ko zna bilo šta o njegovom životu, objavljen je u najnovijem broju “Službenog glasnika”.

U oglasu se navodi da se u vanparničnom predmetu 6R2, broj 31/12, vodi postupak po predlogu predlagača Udruženja političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i udruženja “Srpski liberalni savet” koje zastupa advokat Zoran Živanović, za utvrđenje činjenice smrti  generala Dragoljuba Draže Mihailovića

 

– Poziva se nestalo lice, kao i svako drugi ko ma šta zna o njegovom životu, da to bez odlaganja javi sudu – navodi se u oglasu koji je objavljen u “Službenom glasniku”. – Sud će po isteku roka od 30 dana od objavljivanja oglasa odlučiti o podnetom predlogu, bez obzira na to da li se nestalo lice, ili ma ko drugi, javi da bilo koje činjenice prezentira sudu.

Očekuje se da ovaj sud zvanično “utvrdi” da je Draža mrtav, što bi trebalo da bude argument više u glavnom postupku za njegovu rehabilitaciju koji se vodi u Višem sudu u Beogradu.

Inače, postupak za utvrđivanje Dražine smrti inicirao je upravo taj sud zato što ni u jednoj od nadležnih institucija nije pronađena Dražina umrlica koja je potrebna, pored ostalih dokaza, kako bi mu se vratili čast i ugled.

Nastavak glavnog procesa za rehabilitaciju zakazan je za petak. Kako je najavljeno iz suda, predsednik državne komisije za utvrđivanje istine o streljanju Draže Mihailovića dr Slobodan Marković nastaviće da svedoči.

Inače, do zastoja u objavljivanju oglasa došlo je zato što Prvi osnovni sud nije odmah uplatio novac. Tačnije, tekst oglasa je stigao u “Glasnik”, ali ne i 4.000 dinara, kolika je njegova cena.