1. Свака част за све што сте учинили! Патриотско Српство Вам је захвално. Међутим, варзија са издајом рез.потпуковника Николе (Михаило) Калабића, 20.12.1906-19.1.1946. (Извод из Матичне књиге умрлих Општина Ваљево бр.203-3-3039/2011, од 2.6.2011)је само веома успешно оркестрирана операција брозовске ОЗН и тима стаљинистичке НКВД. Основа:повезати неког од највиших официра Војске са заробљавањем армиског ђен.Д.Михаиловића.Циљ: разбити морал великог броја група ЈВуО у Србији, Босни, Херцеговини и Ц.Гори.Пенезићеви писали шта им шеф каже.геншт.пук.Ж.Р.Подовац

  • Слажемо се да је питање заробљавања генерала Михаиловића, злоупотребљавано у политичке сврхе. Тачно је да има доста недоречености у вези неких детаља, али догађај је реконструисан из више извора.
   Није тачно да је то само комунистичка верзија, јер о томе бруји читава емиграција педесетих година, а то је прича и једног од најоданиих и најискренијих Михаиловићевих пријатеља Ђоновића, чији је брат један од бранилаца Михаиловића. О томе у својој књизи сјећања пише и Неђељко Плећаш…
   О томе догађају прво сазнање је имао Стеван Мољевић, у емиграцији Звонко Вучковић, Слободан Јовановић, Константин Фотић. У земљи оних петнаестак четника који су непосредно били уз Михаиловића те зиме 1945/46. Ту причу је испричао и водич са чела колоне Лазар Гајић, који је побегао са лица места док је крај ундруљског потока трајало комешање и док се пуцало.
   Не може Суд да пресуди и поништи историјску истину. Не може суд рехабилитовати генерала Михаиловића, јер је то суд историје већ урадио.
   А може ли суд прихватити сведочење једног пензионисаног свештеника ad hock, јер је он 1947 од неког на Копаонику чуо да је потпуковник Калабић страдао у градачкој клисури… изгледа да може. мада је позивање на њега беспредметно.
   Подсећамо колико је потребно времена да се докаже смрт генерала Михаиловића? Колико Николе Калабића и колико је о томе јавност знала.
   Да ли неко и даље некога штити, као што је то случај у овој несрећној српској причи?

   Редакција

 2. da dopunim; u kanjonu reke Gradac, naspram manastira Celije ubijen je Nikola Kusakovic zvani Cupo, zajedno sa Nikolom Obradovicem,oba iz sela G. Leskovice.Kusakovic se tu skrivao posle ubistva Milosa Markovica,tadasnjeg predsednika opstine Leskovice dana 27.05.1947.god.Obadvojicu je likvidirao MK,u dogovoru sa UDB-om kako tvrde svedoci i ucesnici dogadjaja.Stoga pricu svestenika o pogibiji N Kalabica u Gradcu prepustam svakom da tumaci u duhu svojih saznanja.