Освештање спомен-музеја у Старом Броду на Дрини

0

У знак сећања на велики злочин учињен у пролеће 1942 над српским цивилима у источној Босни од стране војних формација Независне државе Хрватске у Старом Броду на Дрини 7. септембра са почетком у 12 часова биће освештан спомен – музеј посвећен страдању више од 6000 цивила брутално убијених током немачко-хрватске и италијанске операције ТРИО вођене на простору источне Босне током априла 1942. у две фазе (I и II).

Освештању спомен-музеја присуствоваће државни врх Републике Српске и Србије, а сам чин освештања обавиће Његова Светост Патријарх српски господин Иринеј.

Овај историјски објекат и грађевину  кроз коју је архитекта симболично приказао злочин који се десио, урадио је и донирао млади архитекта из Зворника Новица Мотика. Изградњу музеја финансирао је велики српски добротвор и родољуб, Србин из Црне Горе, Миодраг  Дака Давидовић, заједно са Спасојем Албијанићем из Бијељине

Сам објекат урађен је на самој обали а ’конзола’ дужине 6 и висине 6 корака постављена над водом. Сваки начињени корак над водом представља хиљаду страдалих. Скулптуре, њих 40 од три метра па до природне величине –  заправо симболизују жртве покоља и борбу између живота и смрти.

Пре петнаест година свештеник Драган Вукотић је са групом пријатеља започео мукотрпан рад на изградњом капеле у Старомк Броду, који ће постати симбол страдања Срба на простору источне Босне у Другом светском рату.

О овом догађају мало се знало, а приче преживелих први је забележио публициста Момир Крсмановић. После њега овај догађај заинтересовао је и историчаре, па је тако одржан и научни скуп у Сребреници у организацији Музеја жртава геноцида из Београда, који се између осталих тема бавио и злочином усташке “Црне легије” у Подрињу 1942. Недавно је историчар Предраг Остојић у издању београдског “Света књиге”објавио историјску студију “Усташки злочин у Старом Броду код Вишеграда 1942”, која говори о размери злочина над српским цивилима забележеном и у немачким документима.

www.savremenaistorija .com