ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ:”УСТАШКИ ЗЛОЧИН У СТАРОМ БРОДУ КОД ВИШЕГРАДА 1942.”

0

Вишеград, 28.јун 2019.

У Дому културе у Вишеграду синоћ је одржана промоција књиге историчара Предрага Остојића “Усташки злочин у Старом Броду код Вишеграда 1942. – у свијетлу њемачких докумената”

У име Народне библиотеке “Иво Андрић” присутне госте поздравио је Бојан Пецикоза, директор библиотеке, а о књизи су говорили историчари Стефан Брадоњић и аутор Предраг Остојић. Одабране текстове из књиге читала је Ана Остојић, која је на самом почетку прочитала и стихове пјесме, коју је аутор посветио жртвама усташког злочина у Старом Броду.

Говорећи о овој књизи историчар Стефан Брадоњић је истакао да књига обилује архивском грађом, која се односи на догађаје који су кључни за разумјевање генезе великог злочина над српским цивилима у прољеће 1942. ” Користивши расположиву грађу виших команди и јединица на терену, актера ових догађаја, аутор је успио да објасни зашто су српски цивили у прољеће 1942. препуштени на милост и немилост усташким зликовцима Францетићеве “Црне легије о чему посебно говоре и предочени њемачки документи. Сам податак да у тренутку док злочин на Дрини достиже неслућене размјере Тито у Фочи организује “Првомајску параду” довољно говори о стварном односу и улози његовог покрета у догађајима о којима се у послијератном периоду мало или никако није говорило. Због братства и јединства, али и због очигледне кривице “побједника”.

Захваливши се присутним на доласку аутор књиге је истакао да је расположива архивска документација потврдила размјере злочина, који је своју кулминацију имао у Старом Броду и Милошевићима на Дрини крајем априла и почетком маја 1942 … Али и показала колико је наредба Врховног партизанског штаба од 4. марта 1942. којом је наређен обрачун са националним и монархистичким снагама била фатална за српско цивилно становништво у источној Босни, јер су овај напад партизана искористиле усташке и муслиманске милицијске формације уз помоћ њемачког окупатора за “чишћење терена” од Срба… Судбина мајора Дангића показаће сву трагику српског страдања у “Луку Дрине” (Власеница, Милићи, Дрињача, Братунац, Сребреница), а нешто касније и подручја Гласинца и Романије, па све до Дрине… Тек сада постаје јасно зашто се о овим догађајима наука није одредила.

Иначе за ову промоцију у Вишеграду је владало велико интересовање, па не чуди и медијска пажња и добра посјета када су у питању догађаји ове врсте. Између осталих овој промоцији су уз примјетно присуство свештенства и монаштва Српске православне цркве присуствовали и директор Секретаријата за вјере у влади Републике Српске Драган Давидовић и директор Историјског архива из Ужица Жељко Марковић

Рецензенти ове књиге су историчари Бојан Димитријевић и Немања Девић са Института за савремену историју , а њен издавач је “Свет књиге” из Београда.

Заинтересовани читаоци књигу могу набавити у “Делфи”књижарама.

www.savremenaistorija.com