За слободу и демократију против свих диктатура

0

adum 2Једном приликом је Проф. Др Огњан Адум изјавио: ,,Нисам био ни за фашисте ни за комунисте, па је једина прихватљива опција била наша, Краљевска војска. Све смо радили под слоганом за слободу и демократију против свих диктатура!”.

По завршетку рата прикључује се Националној револуционарној српској омладини и уписује Медицински факултет, да би убрзо био ухапшени  осуђен на четири године затвора. После 16 месеци проведених у Забели и Сремској Митровици бива помилован и пуштен на слободу.

До средине педесетих година састаје се са својим ратним друговима када је постојала нека врста неформалне организације.У каснијем периоду посвећује се  професионалном усавршавању и прво посаје лекар а касније и професор Медицинског факултета Универзитета у Београду.

Почетком деведесетих година двадесетог века јавља се нада да би неке ствари  могле да се промене и поново се окупља група од 12 сабораца из Другог светског рата и у новембру 1992. Године оснивају Удружење припадника југословенске војске у Другом светском рату. После петооктобарских промена Удружење је регистровано под правим именом Удружење припадника Југословенске војске у Отаџбини 1941-1945. Београд.

Проф. Др  Огњан Адум   је био на челу Удружења пуних 16 година и успешно га је водио кроз тежак период транзиције у нашој земљи када су почеле да се отварају тешке теме из прошлости и дао је велики допринос у расветљавању истине о улози Јвуо у Другом светском рату.

Племенито срце овог великог човека и борца за слободу и демократију престало је да куца 12.6.2014. године у деведесетој години живота недочекавши рехабилитацију Ђенерала Михаиловића којој је посветио своје последње године живота. Нека му је вечан пмен! Слава му и хвала!

М. Павковић
13.6.2014. Београд