Ustavni sud raspirio strasti – „Ravnogorci” nisu bili borci za slobodu ali jesu bili učesnici rata, odlučila najviša sudska instanca u Srbiji i – razljutila obe strane

0

– Pomenuta uredba koja je prošle nedelje poništena, ne može da se odrazi na suđenje generalu Draži Mihailoviću. Na ročištu za rehabilitaciju Mihailovića, nijednom rečju, ili bilo kojim dokumentom, nikada nije potvrđena saradnja sa okupatorima, Italijanima i Nemcima, niti sa kvislinzima. To se ne može reći i za saradnju partizanskog pokreta, koja je postojala i sa Nemcima i Italijanima 1943. na Neretvi, kao i sa pripadnicima ustaškog i ostalih kvislinških pokreta – poručuje Nedić.

Sa druge strane, prof. dr Miodrag Zečević, predsednik Subnora Srbije, navodi za naš list da se ovakva odluka Ustavnog suda mogla očekivati:

– Mi smo još 2004, kada je donet zakon o izjednačavanju Ravnogorskog pokreta sa partizanskim, pokrenuli pitanje ustavnosti tog zakona. Sud nije raspravljao o našem zahtevu, sve do letos, odnosno posle izbora, što svedoči da su rezultati izbora stvorili klimu slobodnog, nezavisnog rada institucija – kaže predsednik Subnora.

Zečević podseća da je Subnor pokrenuo ocenu ustavnosti, jer misli da „ravnogorcima” takve počasti ne pripadaju:

– Ustavni sud je na osnovu toga reagovao, pa odlučio da Ravnogorski pokret nije antifašistički pokret i da pripadnici te vojske nisu antifašistički borci, već učesnici rata. Mi mislimo da su klanjem i formiranjem crnih trojki, osramotili i srpskog ratnika i srpski narod, da su sve vreme okupacije nastupali protiv onih koji su se borili protiv okupatora i kvislinga i za oslobođenje zemlje. I da su sve vreme sarađivali, izuzev prvih dana rata 1941, sa fašističkim okupatorima, Nemcima, Italijanima, Bugarima, Mađarima i sa kvislinškim formacijama stvorenim u Jugoslaviji, kao što su ustaše i domobrani, Bela garda u Sloveniji, muslimanska milicija, balisti… – dodaje prof. Zečević.

Nedić, međutim, tvrdi da do sada ni jedan jedini pripadnik Ravnogorskog pokreta, odnosno Jugoslovenske vojske u otadžbini, nije dobio penziju, niti beneficije koje je sada ukinuo Ustavni sud prošle nedelje:

– Interesantno je da gospoda iz Subnora mnogo više napadaju nepostojeće beneficije pripadnika Ravnogorskog pokreta i JVuO, nego beneficije koje imaju pripadnici domobrana, belogardejaca i balista u bivšim jugoslovenskim republikama – kaže generalni sekretar SLS-a, organizacije koja je nasledila Srpsku liberalnu stranku.

Podsetimo, ova stranka takođe je podnela zahtev Ustavnom sudu za ispitivanje ustavnosti ove uredbe Vlade Srbije. Srpska liberalna stranka bila je nezadovoljna što u komisiji koja odlučuje da li neko od pripadnika Ravnogorskog pokreta ima pravo na penziju, od ukupno pet članova, sede i dva predstavnika Subnora.

http://www.politika.rs/rubrike/Hronika/Ustavni-sud-raspirio-strasti-ravnogorci-partizani.sr.html