Генрал Михаиловић на данашњи дан пре 74 године заробљен у рејону Добрунске Ријеке

0

На данашњи дан 13. марта 1946. године, пре 74. годину заробљен је армијски генерал Драгољуб Дража Михаиловић, начелник штаба Врховне команде и министар војни Владе Краљевине Југославије од јануара 1942 до друге половине маја 1944.

Операцијом заробљавања са највишег врха, тадашњег комунистичког режима, руководио је лично, у одсуству Јосипа Броза, Александар Ранковић савезни министар унутрашњих послова ФНРЈ.
Операција заробљавања изведена у периоду од 6-13. марта 1946. године. Приликом заробљавања или боље речено киднаповања генерала Михаиловића у праскозорје 13. марта убијени су његови лични пратиоци Никола Мајсторовић и Благоје Ковач, као и командант Вишеградске бригаде ЈВуО мајор Драгиша Васиљевић. Са места догађаја то јутро успео је побећи припадник ЈВуО, Лазар Гајић, брат од стрица Будимира Гајића, човека који је лично генералу Михаиловићу изразио сумњу у “групу четника” која се несметано тих дана кретала тереном и која је непуна два месеца, “уз помоћ Николе Калабића” покушавала успоставити везу са командантом ЈВуО”.
“Групу за хватање Михаиловића” предводили су високи официри Озне потпуковник Светолик Лазаревић и мајор Драгољуб Васовић, уз логистичку подршку пуковника Јова Капичића, који је под шифром “Марјан” из рејона Вишеграда, заједно са мајором Владаном Бојанићем и одабраном групом, вршио координацију акције са савезним министром Александром Ранковићем у Београду.
По окончању акције и одвођења Михаиловића према Београду, то јутро, вршећи претрес терена, на лицу мјеста, припадници милиције су однели касу Врховне команде у којој је било 45 златника и зобницу са две кожне торбе са документима и личним стварима генерала Михаиловића, које су лежале поред тела Николе Мајсторовића.

_________________________________________________________________
Коста Николић и Бојан Димитријевић, Заробљавање и стријељање генерала Драгољуба Драже Михаиловића 1946., часопис Историја XX века, број 2/2009, стр. 11.
“Према истраживању у документацији БИА, обављеном 26. маја 2009, установили смо да је веродостојна верзија према којој је генерал Михаиловић заробљен од стране групе ОЗН-е за Србију уз „помоћ“ Николе Калабића.”