ИСТОРИЈСКИ ЧАС И ПОМЕН ПОВОДОМ СЕДАМДЕСЕТ ДВИЈЕ ГОДИНЕ ОД ЗАРОБЉАВАЊЕА ГЕНЕРАЛА МИХАИЛОВИЋА

0

 

Pomen iznad stazeИсторијском часу присуствовали су између осталих и игуман манстира Св. Николаја“  из Дражевине отац  Јован Гардовић, свештеник Воја Чаркић, предсједник и потпредсједник Равногорског покрета Отаџбине Српске г. Душан Сладојевић и Јово Вукељић, као и многи угледни гости из Србије, Републике Српске, Црне Горе и дијаспоре.

Наредног дана, у 9 часова 13. марта 2018. у организацији Равногорског покрета Вишеград, окупљени Равногорци из Републике Српске и Србије положили су цвијеће код споменика  Браниоцима Републике Српске у Вишеграду, а потом су кренули у Дражевину на обиљежавање годишњице заробљавања генерала Михаиловића и мучког убиства  његових пратилаца од стране припадника тзв. ОЗН-а.

Spomenik 13.03 2018. podignut 2003.

 

 

 

Drazevina postrojavanjeУ Дражевини је прво одржан помен парастос код споменика изнад стазе, одакле је буквално у праскозорје 13. марта 1946. године киднапован генерал Михаиловић, а његови пратиоци Ковач, Мајсторовић и Васиљевић мучки, с леђа ликвидирани. Затим је помен одржан и код њиховог надгробног споменика, који су 2003. године подигли синовци и синовке капетана Николе Мајсторовића – Ранко, Љубомир, Миленко, Зора и Јелена, уз помоћ бјелобрдског пароха Живка Васића и мјештана Николе Анђића, Гојка Микавице и Велибора Ћировића.

Тачно у 12 часова  испред споменика генералу Михаиловићу испред манастирске цркве Св. Николаја у Дражевини постројени Равногорци и гости присуствовали су подизању заставе на јарбол и интонирању химне „Боже правде“. Присутно свештенство и монаштво Српске православне цркве потом је  служило  помен парастос генералу Михаиловићу и свим страдалим припадницима Равногорског покрета. Више стотина присутних са упаљеним свијећама у тишини одало је почаст генералу Михаиловићу, који је 17. јула 1946. убијен од стране Титове власти, која званично никада није саопштила мјесто егзекуције и локацију на којој почивају земни остаци генерала – мученика.

Drazevina parastos

Присутнима се пригодном бесједом обратио вишеградски парох Рајко Цвјетковић, поздравивши присутне госте из свих српских земаља и дијаспоре.

Скуп је протекао мирно, достојансвено, а сви гости су послије завршетка церемоније позвани на посну трпезу љубави, коју су за ту прилику приремили припадници Равногорског покрета Вишеград и монаштво манстира у Дражевини.

 

Р. Миловић