Nova knjiga Predraga V. Ostojića – „Crnogorska Sandžačka vojska na Gornjodrinskom frontu (1914-1915)“ – svedočanstvo o vojnicima iz bajke •

0

Govoreći o knjizi „Crnogorska Sandžačka vojska na Gornjodrinskom frontu (1914-1915)“ istoričarka dr Mira Radojević je istakla da je Predrag Ostojić svoje istraživanje, iako protkano emotivnom naracijom, potkrepio veoma značajnim istorijskim izvorima. Među njima su edicija „Veliki rat Srbije“, koja još nije dovoljno iskorišćena u srpskoj istoriografiji, kao i bogati fondovi Vojnog arhiva u Beogradu, naglasila dr Radojević. Ona je ukazala da su ti izvori, zajedno sa širom istoriografskom literaturom, omogućili autoru da vojne operacije crnogorske Sandžačke vojske na Gornjodrinskom frontu smesti u širi istorijski kontekst iz koga se jasno mogu sagledati sve važne akcije ovog dela crnogorske vojske. Na taj način dobijena je jedna moderna knjiga sa veoma detaljno opisanim fazama ratnih operacija crnogorske Sandžačke vojske, koja ima značaj dokumenta o tim događajima, naučno proverljiv u svakom svom segmentu, rekla je dr Mira Radojević.

Istraživanje koje je primenio Predarag Ostojić u knjizi „Crnogorska Sandžačka vojska na Gornjodrinskom frontu (1914-1915)“ prema rečima docenta dr Aleksandra Životića predstavlja novinu u srpskoj istoriografiji, jer se bavi analizom ne samo vojnih operacija koje je vodila crnogorska vojska, već zajedničkih dejstava srpske i crnogorske vojske, tokom 1914. i delom 1915. godine.
Ova knjiga je sastavljena od nekoliko celina organizovanih po hronološkom i tematskom principu, sa akcentom na delovanje Sandžačke vojske, koja je, iako nije bila velika po brojnosti, niti snažna po svojoj opremljenosti, imala zadatak koji prevazilazi njenu veličinu, kaže dr Životić. To je bio, pre svega, strategijski zadatak da zajedničkim operacijama sa Užičkom vojskom održi vezu imeđu Srpske i Crnogorske vojke u celini, što je bio zajednički plan dogovoren između dve države. Ipak, poseban značaj Sandžačka vojska će pokazati u leto 1914. godine, u operacijama vođenim na prostoru istočne Bosne, koje će je zajedno sa Užičkom vojskom dovesti do predgrađa Sarajeva.
Govoreći o opisima ratovanja u knjizi „Crnogorska Sandžačka vojska na Gornjodrinskom frontu (1914-1915)“, dr Aleksandar Životić je naglasio da je autor jednaku pažnju poklonio kako prikazima gerilskih borbi, što jeste bilo u tradiciji srpskog ratovanja, ali nisu vođene na drugim delovima fronta, kao ni u drugim borbenim dejstvima crnogorske vojske. Kulminacija tih operacija svakako je bila bitka kod Mojkovca, početkom 1916. gdoine, koja je trebalo da zaustavi austrougarske snage i zaštiti sve pravce prilikom povlačenja Srpske vojske, čuvajući tako njenu pozadinu. I tu je Predarag Ostojić, nastojeći da prikaže kakav je značaj imala Sanžačka vojska u ovim operacijama, sačinio zanimljivu i izuzetno značajnu studiju, istakao je dr Aleksandar Životić.

Simon Đuretić je istakao značaj knjige Prdraga Ostojića, već dokazanog istoričara, kada u vremenu falsifikata istorije, osvetljava nepoznate delove naše istorije zasnovano na faktima i materijalnim dokazima.

Mojkovačku bitku je autor knjige „Crnogorska Sandžačka vojska na Gornjodrinskom frontu (1914-1915)“ izjednačio sa bitkom kod Termopila i žrtvovanjem Leonidinih Spartanaca.
Mojkovačka bitka je bila veličanstveni podvig žrtvovanja, koji je zauvek utisnuo imena junaka, predvođenih serdarom Jankom Vukotićem, u istorijsku svest njihovih potomaka. Hrabrost, odlučnost i ljubav prema sopstvenom narodu, osobine koje su nadahnule borce crnogorske Sandžačke vojske, pokazale su i tada čime se jedino čovek može odupreti sili. A silna je bila autrougarska vojska, kako po brojnosti i opremljenosti njihovih vojnika, tako i po aroganciji i oholosti koju uvek imaju oni koji ratuju da bi osvajali, ili potčinili druge svojoj volji. Ali u tom sukobu sile i pravedne borbe za odbranu onoga što je sveto: dom, porodica, vera, otadžbina, pobeđuju uvek pravednici, pa i onda kada gube.
Dakle, tim hrabrim junacima, koji su branili strateški važan pravac u dolini Lima, i koji su se svojim „životom se odužili srpstvu“ , posvetio je svoju knjigu„Crnogorska Sandžačka vojska na Gornjodrinskom frontu (1914-1915)“ , istoričar Predrag V. Ostojić.

Domaćin sabranja bio je Miodrag Božović, dok je u muzičkom delu nastupao Dragan Mlađenović Šekspir. Među brpojnim gostima bio je visokopoštovani gospodin Aleksandar Čotrić zatim iz Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, gospodin Vukman Krivokuća.

Na kraju večeri prisutnima se autor knjige, gospodin Ostojić, zahvalio za izuzetnu podršku između ostalih i Upravi za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, kao i porodici, brojnim saradnicima, prijateljima, i izdavaču gospođi Zorici Zec koja je pozdravila prisutne u ime izdavačke kuće „Armon“.

 

http://www.srpskadijaspora.rs/nova-knjiga-predraga-v-ostojica-crnogorska-sandzacka-vojska-na-gornjodrinskom-frontu-1914-1915-svedocanstvo-o-vojnicima-iz-bajke/