ПРОМОЦИЈА РАВНОГОРСКОГ КАЛЕНДАРА ЗА 2015. ГОДИНУ

0

Даме и господо, драги пријатељи част ми је да Вас поздравим и да Вам се обратим у име аутора равногорског календара за 2015. годину: господина Љубе Радојловића, Бране Павковића, Новице Стевановића, и своје лично име.

DSC09017

Желео бих да Вас подсетим да је ово, седма година за редом како Удружење припадника ЈВУО и Републичка асоцијација за неговање тековина Равногорског покрета издају свој календар. Као и претходних и ове 2015. године он представља мали допринос у борби за истину о историјској улози Равногорског покрета у нашој земљи. Деценијском пропагандом и индиктринацијом послератне власти су потпуно уништиле праву слику о ЈВУО. Ових 7 година покушавамо да сликом кроз календаре, које покланјамо, развргнемо ове подле лажи, које се и дан данас сервирају. На тај начин желимо да прикажемо ове светле личности и догађаје из наше историје на начин, на који заслужују у свој величини свог подвига и своје личности! Посебно бих морао да се захвалим господину Александру Чотрићу, Александру Цветковићу и штампарији Ехцелзиор, без чијег труда овај календар не би био одштампан.

DSC09022

Наступајућа 2015. година  је по много чему значајна. У њој нас очекују бројни велики  јубилеји из наше историје међу којима су најважнији: 200 година од избијања Другог српског устанка и 70 година од завршетка Другог светског рата, чије последице и данас у великој мери осећамо.

У српском народу једна од најважнијих традиција је била слобода, и све  што је предузимао било је усмерено да своју слободу сачува, или је поново избори испод тешких окова завојевача. Почевши још од Кнеза Лазара, кроз хајдучки и ускочки покрет у доба турског ропства, који је поново изнедрио слободну Србију, продужио се у четничком покрету који је дао допринос ослобођењу Косова и Метохије, Старе Србије и Маћедоније. Слободарска традиција нашег народа је највише дошла до изражаја у време окупације за време Другог светског рата у организованом отпору Југословенске војске у Отаџбини, која је наставила славне тековинне хајдучког и четничког покрета као вековног ослонца у борби за слободу нашег народа. И како је на насловној страни предсрављено, Ђенерала Михаиловића можемо сматрати вождом Трећег српског устанка и следбеником ове свете српске традиције.

DSC09025

Календар је концепцијски подељен на три целине. У првом делу се налазе ликови познатих хајдука, у другом делу имамо представнике комита и четничког поктета, а у трећем делу неке од команданата Југословенске војске у отаџбини. Из овог дела бих издвојио Рут Мичел, американку, која је била припадник ЈВУО и дала је немерљив допринос у сазнавању истине о ратним догађајима на простору Краљевине Југославије у Другом светком рату и можемо је сматрати ,,Арчибалдом Рајсом“ Другог светског рата.

Неко сад може поставити питање зашто ми о свему овоме говоримо и данас после 70 година од завршетка Другог светског рата. Одговор је врло прост, такозвано ослобођење или боље рећи завршетак Другог светског рата нашој земљи није донео слободу, већ је завио у ланце ропства које можемо упоредити само са оним из периода турског ропства. Комунистички режим је покужао да избрише управо ону карактеристику и ону нашу традицију која нас је очувала кроз све векове нашег постојања, а то је слобода, али овај пут много подлије, брушући из нашег памћења све оне догађаје и светле ликове који су нас водили током времена успостављајући нове идоле и њихову партиску идеологију. Тако су се први на удару нашли наш Краљ Петар Други, потомак славног Карађорђа и Ђенерал Михаиловић који је своје одреде одлучно ставио на браник отаџвине и слободе, не само према окупатору  већ и према свима онима који су желели да угуше ово светло врело из кога су се напајале генерације наших предака.

На крају календара налази се још један додатни лист на коме се налази кратка цртица о Равногорском покрету и цитати које су о слободи рекли наши славни преци, Кнез Лазар, Вожд Карађорђе и Ђенерал Михаиловић.

Године 2015. навршиће се и 69 година откако је стрељан,Ђенерал Драгољуб Дража Михаиловић! Био један од најбољих и најодликованијих официра наше војске, јунак Првог светског рата, први герилац поробљене Европе, која је стењала под Нацистичком чизмом Немачког окупатора, а свој живот је окончао на губилишту заједно са највећим злочинцима онога доба! Данас се пред Вишим судом у Београду води поступак за рехабилитацију овога јунак и уз сву опструкцију ми ћемо сачекати исход овога процеса. Морам да искористим прилику да поменем и великог адвоката Драгића Јоксимовића који се свестрано трудио да одбрани Ђенерала Дражу али је на крају и свој живот положио као жртву неумитној судбини.

Сведоци смо велике неправде која се и данас спроводи према једном човеку кога више нема, према представнику епохе која је давно за нама, а они који то чине раде то из страха да ће се  сазнати сва недела која су починили. Али хвала им за то…тим њиховим поступцима Ђенерал Михаиловић је постао бесмртан, његов гроб лебди над Србијом и испуњава пророчке речи Алексе Шантића које кажу: ,, И све тако даље тамо до Голгота, кад нам мушке узмете животе, гробови наши бориће се с вама!“.

,,Благословени су изгнани Правде ради јер је њихово Царство Небеско!“.

 

 

У име аутора

Милош  П А В К О В И Ћ