Draža nije zarobljen u akciji pod šifrom „Bogdanka javlja Pobedi“ kako to navodi publicista Pero Simić u svojoj novoj knjizi „Draža Mihailović – Na krstu sudbine“, kaže za Savremenu istoriju, Predrag Ostojić, istoričar

0

 

draza-mihailovic-na-krstu-sudbine-pero-simic~448724 D.M

Redakcija: Znači to nije šifra?

Predrag Ostojić: Nema govora o šifri, jer su Bogdanka  i  Pobjeda  devojke iz Rudog.

Redakcija: U do sada najpouzdanijoj rekonstrukciji dogadjaja zarobljavanja generala Mihailovića Vi ste nedvosmisleno pokazali da se u ovom slučaju radi o Bogdanki Miković, kasnije udatoj Cerović i Pobjedi Miković, njenoj sestri iz Rudog?

Predrag Ostojić: Da, apsolutno tačno. Naime, Pobjeda rođena 1919., učiteljica iz Rudog tih dana (februar – mart 1946.) boravila je u Beogradu kod Lidije, supruge Dragiše Vasiljevića, majora, ratnog komandanta Višegradske brigade JVuO, koji se nalazio neposredno uz generala Mihailovića od kraja 1945. do 13. marta 1946.

Njena mladja sestra Bogdanka je početkom marta 1946. otputovala iz Rudog za Beograd, noseći poruku od Srpka Medenice „beogradskoj vezi“ generala Mihailovića. Sticajem okolnosti ova veza je provaljena i pominjana poruka je dospela u ruke OZNE. Na osnovu nje  Ranković je 8. marta 1946.  napisao depešu Krcunu, koji je tada bio u rejonu Višegrada u kojoj je tražio hitno hapšenje sveštenika Dobra Popovića iz Štrbaca.

Redakcija: Znači nema nikakve šifre o kojoj piše Pero Simić?

Predrag Ostojić: Apsolutno ne, već se tu, kako sam već pomenuo radi o dve devojke iz ugledne ruđanske porodice Miković, koje su bile sestre od tetke Srpka Medenice, obaveštajnog oficira Višegradske brigade JvuO.

Inače, sve ostalo u vezi  događaja i aktera  zarobljavanja generala Mihailovića, u Simićevoj knjizi  apsolutno potvrđuje rekonstrukciju koju sam izneo i u svojoj studiji “Zarobljavanje generala Mihailovića”, čiji su recezenti bili naši uvaženi istoričari dr Kosta Nikolić i dr Bojan Dimitrijević, koji su dali nemerljiv doprinos u istorijografskom prikazu ličnosti i događaja vezanih za generala Mihailovića.

 

Redakcija www.savremenaistorija.com narednih dana preneti deo teksta  iz IV dopunjenog izdanja knjige prof. Predraga Ostojića,“ Zarobljavanje generala Mihailovića“, koji se odnosi na pomenute događaje.