Посвета српском јунаку

0

Према речима проф. др Бјелајца реч је о специфичној врсти литературе, некласичном историчарском делу, које није посвећено контроверзама којима се бавимо данас, и после сто година. „Српска војска у Великом рату 1914–1918.“ одлична је реконструкција рата који је Србија водила, како је напоменуо др Бјелајац. Милош Ковић похвалио је ликовну опрему књиге која историјску науку чини привлачном, живим сведочанством, аутентичним визуелним призором уз једноставност приповедања о заиста сложеној грађи.

Миле Бјелајац је књигу Душана М. Бапца оценио као једну је од најбољих визуелизација српске војске у Великом рату објављену после 1918. године.

– Структура ове књиге је необична, али примерена оваквом издању. То је реконструкција рата, свих оних важних момената, као и бројчаних показатеља, из којих се виде успеси, али и страдања Србије и њене војске. Затим, посебно поглавље посвећено је наоружању које је оновремена српска војска користила. Фотографије одличног квалитета предочавају артиљерију, пушке, митраљезе, минобацаче. Затим следи поглавље о униформама онога доба. Ниједан филм, позоришна представа, нити прецизна музејска поставка не могу бити веродостојни уколико се не зна како су заиста изгледале савезничке униформе у Првом светском рату или српска одликовања – и ко их је понео. Ко год ову књигу узме у руке имаће сјајан водич и у том правцу.

Србија и Црна Гора делиле су јединствени ратни напор, и Душан М. Бабац дао је и важан допринос у представљању црногорске војске на страницама своје књиге, рекао је Бјелајац, уз напомену да се у оквиру историјске струке, и на ширем европском простору, воде расправе о томе шта је заправо повод Великом рату, а иза чега постоји одређена политичка позадина. И Милош Ковић обратио је пажњу на поменуту ревизију српске историје у последња два века, која Србе представља као оне који сатиру своје суседе и која се таква предаје на светским универзитетима. Сећање на наше претке, на њихове кости расуте од Београда до Солуна, обнова гробља у Македонији, реална је акција коју предлаже Ковић у овој ситуацији.

Милош Ковић Први светски рат и балканске ратове сматра темељима српског националног идентитета, оно што је одредило српску историју, идентитет и сећање, као што су га на почетку одредили Свети Сава, Косовски завет, Карађорђева Српска револуција, Српска православна црква.

Душан М. Бабац истакао је да је српска војска заслужила овакву књигу, визуелно сведочење о генерацији која је незапамћеним пожртвовањем исписала најсветлије странице наше историје. Представљању дела „Српска војска у Великом рату 1914–1918.“ присуствовали су министар одбране Небојша Родић, престолонаследник Александар Карађорђевић, представници Српске православне цркве и Војске Србије.

 

http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/Posveta-srpskom-junaku.sr.html