Naslovna Vesti Istoričar Slobodan Marković: Suđenje generalu Mihailoviću bilo nepravično

Istoričar Slobodan Marković: Suđenje generalu Mihailoviću bilo nepravično

Author

Date

Category

Pravni zastupnik predlagača,  advokat  Zoran Živković rekao je novinarima nakon današnjeg ročišta da je postupak rehabilitacije pri kraju i da očekuje da konačna odluka uskoro bude doneta.

“Treba još da se preslušaju audio snimci sa suđenja koji ukazuju na neverodostojnost zapisnika i stenografskih zabeležaka i možda, ako Sud nađe za potrebno, da sasluša neke od svedoka, ali mislim da je postupak pri kraju”, kazao je Živković.

Kako je naveo,  dr Slobodan Marković je na ročištu govorio o nedostacima na koje je ukazivao i pravni tim predlagača zahteva za rehabilitaciju i koji dokazuju da je suđenje Mihailoviću bilo nepravično.

Slobodan Marković je to potkrepio dokazima, dokumentacijom i činjenicama“, kazao je Živković.

Živković je rekao da je oglas kojim se pozivaju svedoci koji nešto znaju o Mihailoviću objavljen pre nedelju dana i da se za sada niko nije javio.

Ispred Višeg suda u Beogradu gde se vodi postupak rehabilitacije Dragoljuba Mihailovića okupilo se nekoliko desetina građana koji protestuju zbog moguće rehabilitacije.

Među protivnicima rehabilitacije su članice nevladine organizacije “Žene u crnom” i podmladak Nove komunističke partije Jugoslavije koji nose transparente na kojima piše “Draža – zlikovac” i na kojima su ispisana mesta i broj ubijenih tokom Drugog svetskog rata.

Suđenje je izazvalo veliko interesovanje medija iz bivših jugoslovenskih republika koji prate postupak i dešavanja ispred suda.

Mihailović je streljan 17. jula 1946. godine, nakon što ga je Vojni sud osudio za izdaju i ratne zločine. Zahtev za rehabilitaciju podneli je 2006. godine njegov unuk Vojislav Mihailović, profesori Smilja Avramov i Kosta Čavoški, Srpski liberalni savet i Udruzenje jugoslovenske vojske u otadžbini.

Zahtevom je zatraženo poništenje presude od 15. jula 1946. godine kojom je Mihailović osuđen na smrt i kojom su mu oduzeta sva građanska prava.

Dva dana kasnije 17. jula 1946. godine streljan je kao državni neprijatelj “broj jedan”, a do danas nije javno objavljeno ni gde je streljan, ni gde je i kada sahranjen.

Postupak za rehabilitaciju je počeo 16. septembra 2010. godine, a do sada je svedočio američki avijatičar Milton Frend (89), dok je Viši sud odbio svedočenje učesnika Narodnooslobodilačkog rata Rista Vukovića koji osporava rehabilitaciju Mihailovića.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ostali tekstovi

Komentari