Archive for March, 2015

Ćutanje je druga smrt (8)

Ćutanje je druga smrt (8)
29/03/2015
Članci i rasprave

Savo Gregović

Četnici su ubijeni dva puta: prvi put od partizana, drugi put zabranom da imaju grob

Otkopavanje istine u Srbiji je, dakle, započeto. Sve žrtve dobiće pravo na grobno mjesto. Uskoro bi trebalo da se ostvari tješnja saradnja sa slovenačkim vlastima radi otkrivanja i obilježavanja grobnica u toj zemlji, u kojima su stradali stanovnici Srbije. Vojnici i civili. I to, nakon što je svijet obaviješten da je Drugi svjetski rat završen.
A da će biti i te kako poteškoća u tom obimnom i složenom poslu, ne samo kada je u pitanju Srbija, potvrdio je istoričar dr Bojan B. Dimitrijević:

Evropa nas samo gleda (7)

Evropa nas samo gleda (7)
28/03/2015
Članci i rasprave

Slovenija, kao i Srbija, vedeće su posleratne grobnice Titove Jugoslavije. Tajne grobnice su arheološki biljezi vremena zla i provalije naše budućnosti

Dragoslav Mihailovic i Sinisa Kovacevic

POSLE TITA ZLOČIN: Slaviša Guberinić, član Upravnog udruženja “Otkrićemo istinu”, podsjeća da je “Crna Gora predala aplikaciju za članstvo u EU, zar ne? Kada se Crna Gora suoči sa svojom komunističkom prošlošću, koja je nesumnjivo dio naše prošlosti, floskulu i poslije Tita Tito zamijeniće druga i poslije Tita – zločin. I da dodam kako je to jednom neko pametan rekao: Kako to da se po Brozu ne zove njegovo rodno selo, a zvao se glavni grad Crne Gore?”

Tito je stavio tačku (6)

Tito je stavio tačku (6)
28/03/2015
Članci i rasprave

Velika većina ljudi koje su Britanci vratili iz Austrije bili su obični seljaci. Milovan Đilas: Među ubijenima bilo i onih koje bi i najstroži i najnepravedniji sud poštedeo

Milovan Đilas među prvima progovorio o masakrima u Sloveniji

MORALNI PORAZ
U slovenačkim šumama partizani su odmah poslije Drugog svjetskog rata ubijali vojnike njima neprijateljskih formacija: srpskih, crnogorskih, slovenačkih, hrvatskih, ali i civile. Od stratišta i masovnih neobilježenih grobnica po slovenačkim šumama i jarugama u Crnoj Gori najviše se čulo za Zidani Most, u Hrvatskoj za Blajburg, Srbiji i Sloveniji za Kočevski rog. A svi zajedno su metafore velikog stradanja, civilnih i nevinih jugoslovenskih građana, što predstavlja moralni poraz politike najužeg rukovodstva Narodnooslobodilačkog pokreta, koji nikad nije bio priznat i objelodanjen.

Suđeno je i mrtvima (5)

Suđeno je i mrtvima (5)
28/03/2015
Članci i rasprave

Organizovane i sistematske likvidacije zarobljenika kontrolisale su Ozna i Knoj. Obećanje da će biti suđenja protivnicima dao je Tito, ali ga je brzo pogazio

Slovenci su setali iznad stratista

DISIDENT SVEDOČI: A manje se zna da se među prvima na temu slovenačkog krvavog proleća 1945. godine oglasio upravo Crnogorac. Kontroverzni Milovan Đilas. Istaknuti revolucionar, koji je veoma rano sredinom pedesetih godina peošlog vjeka imao “razvod” sa Josipom Brozom i koji je tako rano postao prvi i najpoznatiji disident druge Jugoslavije.

Život, greh i kajanje (4)

Život, greh i kajanje (4)
24/03/2015
Članci i rasprave

Priznao zločin – Simo Dubajić

Kosturi su sakriveni betonskim pregradama i zaliveni krečom. Nevinost nedužnih niko i dalje ne ističe, niti se utvrđuje krivica stradalnika

PRST BOŽIJI- Bio sam komandant egzekucije na Kočevskom rogu – piše u svojoj autobiografiji Simo Dubajić.
– Vodio sam s pokojnim Genom Bogdanovićem taj goneći odred Četvrte jugoslovenske armije. Kao ni tada, ni sada, nemam dileme – to su bile ustaše i trebalo ih je sve pobiti. Žao mi je samo što ih nije bilo više. Ubijeđen sam da me je prst Božiji vodio ka njima. Ne osjećam kajanje. Ja se kajem samo za neke zločine prema nedužnim ljudima, ali zbog tih ustaša… Bože sačuvaj. Dobili su što su zaslužili.

ZLOČIN “POBEDNIKA” (Savo Gregović – Novosti 21-23. mart 2015.) 1-3

ZLOČIN “POBEDNIKA” (Savo Gregović – Novosti 21-23. mart 2015.) 1-3
23/03/2015
Članci i rasprave

“Masovna ubistva nenaoružanih zarobljenika govore da je u pitanju ratni zločin. Likvidacije nisu urađene bez naloga Tita i njegovih najbližih saradnika” – Savo Gregović

TRAGANjE ZA ISTINOM: Dr Mitja Ferenc, tragajući za istinom o tragičnim događajima 1945. godine u Sloveniji, ističe da je odmah poslije dogovora partizanskih komandanata s Englezima, počelo isporučivanje odstupnika koji su se predali britanskim vojnicima na području Austrije. Po njegovim istraživanjima već 19. maja počinje vraćanje Hrvata u Jugoslaviju, odnosno Sloveniju koje je teklo u dva pravca. To je trajalo do 24. maja kada su počeli da isporučuju Srbe i Crnogorce. Prinudni povratak je trajao do 27. maja. Od 27. do 31. maja vraćani su Slovenci.

Veliki rat još uvek traje

Veliki rat još uvek traje
18/03/2015
Članci i rasprave

Iza nas je godina u kojoj je obeležena stogodišnjica početka Velikog rata. U Srbiji, za svakog iole upućenog poznavaoca istorije, obeležavanje je proteklo prilično tužno

Država je zauzela defanzivni stav i krajnje pomirljivim tonom odgovarala na konstante napade revizionista koji pokušavaju da atentat koji je učinio Gavrilo Princip prikažu kao uzrok rata, a ne samo povod za rat, ili preciznije rečeno izgovor za rat. Ako neku vrstu opravdanja za to ponašanje na inostranom planu možda možemo pronaći u pritiscima mnogo jačih država koje su svetske sile, za sramotu na unutrašnjem planu ne možemo. Žalosno je da smo došli u situaciju da vlast države Srbije nije pozvala na obeležavanje godišnjice pobede na Kolubari prestolonaslednika Aleksandra Drugog Karađorđevića. Da je vlast države Srbije rekla da ostavlja istoriju istoričarima. Da je vlast države Srbije priznala kapitulaciju koju vlast 1914. u mnogo težim uslovima nije!

Istorijski čas, pomen i parastos u Draževini

Istorijski čas, pomen i parastos u Draževini
13/03/2015
Vesti

Dobrunska Rijeka 13. mart 2015.

U Dobrunskoj Rijeci, na lokaciji Undrulja, sada Draževina, kod manastirske crkve Sv. Nikolaja u petak 13. marta 2015. obeležen je dan kada je zarobljen general Mihailović i kada su poginulu njegovi pratioci: Blagoje Kovač, Nikola Majstorović i major Dragiša Vasiljević, komandant Višegradske brigade JVuO.
Zaupokojenu liturgiju održalo je prisutno sveštenstvo i monaštvo SPC u prisustvu više stotina meštana i gostiju, pripadnika i poštovaoca Ravnogorskog pokreta i generala Mihailovića, a kraći pomen održan je i kod spomenika iznad staze i Undruljskog potoka, gde je general Mihailović i zarobljen.
Pored ove staze je i nadgrobni spomenik trojici pomenutih pripadnika JVuO, koji su u praskozorje 13. marta 1946. likvidirani od strane pripadnika OZN-a.
Lazar Gajić, vodič sa čela kolone, iako ranjen, uspeo je da pobegne sa lica mesta.
Današnji skup protekao je dostojanstveno, a domaćin skupa Ravnogorski pokret Višegrad se pobrinuo da se svi učesnici skupa okupe oko zajedničke trpeze ljubavi, koja je pripremljena za pokoj duša nastradalih Ravnogoraca u periodu Drugog svetskog rata i neposredno posle njega u vreme uspostavljanja Brozove komunističke diktature.
Naša ekipa koja je pratila ovaj događaj se zahvaljuje arhimandritu Jovanu Gardoviću i monaškom bratstvu u kompleksu Draževina na gostoprimstvu.

OPERACIJA “MIHAILOVIĆ“ – Undrulja – Dobrunska Rijeka – 13 mart 1946.

OPERACIJA “MIHAILOVIĆ“ – Undrulja – Dobrunska Rijeka – 13 mart 1946.
11/03/2015
Članci i rasprave

U PETAK 13. MARTA 2015. GODINE NAVRŠAVA SE 69. GODINA OD ZAROBLJAVANJA ARMIJSKOG GENERALA DRAGOLJUBA DRAŽE MIHAILOVIĆA (1893-1946).
TOM PRILIKOM U MJESTU UNDRULJA (SADA DRAŽEVINA), NA MESTU DOGAĐAJA BIĆE ODRŽAN POMEN PARASTOS GENERALU MIHAILOVIĆU I NJEGOVIM PRATIOCIMA BLAGOJU KOVAČU, NIKOLI MAJSTOROVIĆU I MAJORU DRAGIŠI VASILJEVIĆU, RATNOM KOMANDANTU VIŠEGRADSKE BRIGADE JVUO, KAO I SVIM RAVNOGORCIMA KOJI SU POSTRADALI TOKOM DRUGOG SVETSKOG RATA I POSLE NJEGA, U PERIODU USPOSTAVLJANJA BROZOVOG REŽIMA.

BROJNI SU PRIMERI STRADANJA I NEDUŽNOG CIVILNOG STANOVNIŠTVA VIŠEGRADSKOG I RUĐANSKOG KRAJA, POSEBNO U TOM POSLERATNOM PERIODU.

Ovih dana pre 69 godina u režiji tzv. Odelenja za zaštitu naroda (Titovog mača revolucije) izvedena je operacija “hvatanja” generala Dragoljuba Draže Mihailovića. Akcija je okončana u svitanje 13. marta 1946. godine, u rejonu Dobrunske Rijeke, na lokaciji Undrulja, kada su pripadnici specijalne grupe OZN-e, uspeli lišiti slobode komandanta JVuO, generala Mihailovića. Prilikom te akcije ubijeni su pratioci generala Mihailovića Blagoje Kovač, Nikola Majstorović I major Dragiša Vasiljević. Sa lica mesta, ranjen u ruku uspeo je pobeći vodič Lazar Gajić iz sela Granje, pripadnik grupe Budimira Gajića, koja je od januara 1946. obezbedjivala generala Mihailovića.

Dr Miloš Ković: Šta nas veže sa precima

Dr Miloš Ković: Šta nas veže sa precima
10/03/2015
Članci i rasprave

Diskontinuiteti su jedan od glavnih uzroka nezavidnog stanja u kome se srpski narod danas nalazi.

DISKONTINUITETI su jedan od glavnih uzroka nezavidnog stanja u kome se srpski narod danas nalazi. Srbi su samo u poslednjem veku svakih nekoliko decenija menjali znamenja – zastave, grbove, himne – pod kojima su živeli, ratovali i ginuli. Menjali su, milom ili silom, imena svojih država, pa čak i sopstveno nacionalno ime.
U životu pojedinca tako česte promene identiteta mogu da dovedu samo do nesigurnosti i poremećaja; nema razloga da se sumnja da je tako i u životu nacije. Da bi se shvatilo u kojoj meri ove vrste diskontinuiteta obeležavaju srpsku istoriju, dovoljno je da se setimo istorije Engleza, koja se, bar u poslednjih nekoliko vekova, može nazvati istorijom kontinuiteta.